Mit csinál a kertész télen?

Grécziné Perjési Rozália, 08 February, 2019 | Garden ideas

Bezárva lenni a lakásba, s várni a szezont - egy örökkévalóságnak tűnik, ha szeretjük a kertünket. Engem például az első kis napsütés kicsal az udvarra; az időérzékem becsap, tisztára tavaszt érzek. Pedig ilyenkor a legkeményebb fagyoknak lenne az ideje. Mégis mit csinálhat a zöldujjú kertész, ha nem bír veszteg maradni? Megpróbálom számbavenni a teljesség igénye nélkül. Hiszen az ilyenkor elvégzett munkákkal nemcsak a jó időt használjuk ki, de a tavaszi hajrán is könnyíthetünk.

Szerszámaink karbantartása

Először is nézzük át a kerti gépeinket. Könnyebb ilyenkor szervizbe vinni, hiszen szezonon kívül a javítási idő is rövidebb. De nem minden esetben kell szakemberhez fordulnunk. A kapákat, fűnyíró késeket sarokköszörűvel házilag is meg lehet élezni, nem nagy ördöngösség. Ha nekünk nincs, nézzünk körül a családban, munkatársak, barátok közt. Az olajozást is el tudjuk végezni mi magunk. Érdemes a kézi szerszámoknak is átnézni a nyelét nem lötyög -e, nem kell-e ékelni. A permetezőket is átvizsgálhatjuk, rendesen tömít-e, nem maradt-e benn valamilyen vegyszer, amiről már azt sem tudjuk, hogy micsoda.

Növényeink felkészítése

téli karbantartás a kertben

Ahogy közeleg a tavasz, megpucolhatjuk a virágágyásokat az elszáradt növényi részektől, és ilyenkor sem késő még trágyázni, tőzeget kiszórni. Vannak makacs falevelek, amiket csak a jeges szél szed le a fákról. Ha kigereblyézzük őket a fűből, az jobban tud szellőzni, s mi sem csúszunk el rajta. A gyümölcsfák köré terítsünk le egy nagy nejlont, s szabadítsuk meg az öreg, hámló részektől. Ezek alatt rengeteg kártevő át tud telelni. A tavaszi lemosó permetezés is eredményesebb lesz. A felfogott kéreg-kaparványt mindenképpen égessük el! A fűből, földről való kigereblyézéssel csak félmunkát végzünk, mindenképp kell a terítés a fa alá!

Téli metszés

S ha már a gyümölcsfáknál tartunk, az almát, körtét és a szőlőt meg is lehet metszeni. A cserjéket, amik nem tavasszal nyílnak szintén visszavághatjuk. Én fagyalsövényt is most metszem, mert kevesebb a levél rajta, könnyebb vele dolgozni. A beteg, kiszáradt, vagy cserélni kívánt fákat is kivághatjuk. A díszkertben érdemes egy csonkot hagyni belőlük, melyre virágcserép, kerti dekoráció kerülhet. Nekünk egy öreg csavartfűzfát kellett kivennünk tavaly. A tönkjéről az ősszel két lavórnyi tuskógombát szüreteltem.


A szerzőről

Grécziné Perjési Rozália, fazekas

"Bár a szakmám fazekas, nagyon szeretem a kertem, és egy kicsit mindenbe beleütöm az orromat... Már tíz éve a baráti körünknek kézműves foglalkozásokat is tartok, a nyári időszakban természetesen a kertben. Nem számít, ha valakinek nincs nagy gyakorlata, kézügyessége, tőlem mindenki profi munkákkal távozik."

A szerző kertje látogatható, nézd meg élőben is: CseppecsKert, vagy vegyél részt kézműves programján: Kézműveskedés a CseppecsKertben


We look forward to your comment!

Before commenting please log into your account!
Don't have an account yet? Create an account here