Főzet, trágyalé, energiatöltet növényeink részére - csak természetesen!

Rákászné Sinka Erika, 09 May, 2019 | Garden ideas

text


We look forward to your comment!

Before commenting please log into your account!
Don't have an account yet? Create an account here

 • Péter Rácz

  09 May, 2019, 4:26 pm | Péter Rácz (reply to Erika Sinka's #2 comment) #3

  Kedves Erika. Köszönöm, megyek is csalángyűjtésre.

 • Erika Sinka

  09 May, 2019, 1:27 pm | Erika Sinka #2

  Kedves Péter!
  Egy kicsit bóvebben válaszolok!
  Előszőr válasszunk egy fadézsát, vagy cserépből vagy műanyagból készült edényt. Fontos, hogy ne készítsünk csalánlevet fémedényben, mivel az oldat erjedésekor olyan vegyületek keletkeznek, amelyek oldhatják a fémedény falát.
  A csalán szedését mindig a virágzás előtti időszakra időzítsük. A csalánlé készítéséhez körülbelül 1 kg növényre lesz szükségünk, ami egy jó nagy maréknyi csalánnak felel meg. Ez a csalánmennyiség elegendő 10 L állott vízhez, lehetőleg esővízhez. Egyszerűbben betarthatjuk az arányokat, ha az edényt megtöltjük csalánnal, jól megnyomkodjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy a zöld részeket ellepje az esővíz. Ha a csalánt összeaprítjuk, gyorsabban erjed majd az oldat. Fontos, hogy a csalánt ellepje a víz, ezért legjobb, ha köveket helyezünk a növényi részekre nehezéknek. Ezzel is gyorsítjuk az erjedés folyamatát.
  Ha az oldatot naponta legalább egyszer erőteljesen átkeverjük (oxigént juttatunk bele), elősegítjük az erjedés folyamatát.
  Az oldat akkor erjedt ki teljesen, ha színe megsötétedett, már nem habzik, és szaga is tompulni kezd. Innentől kezdve jól záródó fedővel is letakarhatjuk az edényt. Az ilyen állapotú csalánlé hosszú ideig eltartható és bármikor felhasználható.

 • Péter Rácz

  09 May, 2019, 7:26 am | Péter Rácz #1

  Kedves Erika!
  Köszönöm a hasznos cikket, és kipróbálom a csalános trágyát, mert az elérhető. Számomra nem világos, hogy az alaplé készítéséhez milyen arányban legyen a levél és a víz. Elég annyi víz, hogy ellepje a leveket, vagy más arányt kell betartani? Köszönöm a választ