PILISI virágözön

Algeier Wendy, 07 December, 2017 | Gardens - People

Only Hungarian version available

pilisiviragozon

Eső utáni párában érkezünk a vendéglátónkhoz, a meredek, kiszámíthatatlanul kanyargó, egyetlen autó szélességű utak próbára teszik a sík terephez szokott autóst. Keskeny zsákutcába érkezünk, már az utcáról ráismerünk az április végén is virágoktól színes, szép kertre. A ház a meredek sziklafalát mutató Oszoly-csúcsra tekint, ami épp eső utáni ködbe burkolózik.

– Magam sem tudok betelni a látvánnyal, pedig már sok éve csodálom, minden napszakban, évszakban más és más arcát mutatja, elegyedünk szóba már a kapuban Katalinnal.

Két kíváncsi kutya is üdvözöl, majd elégedetten letelepednek mellénk.


Ízlik a növényeknek

Még épp „elcsíptük” a tavaszi virágpompa utolsó felvonását: virítanak a magnóliák, a bazsarózsák és a kerti pihenő fölé boruló lilaakác. A petúniák és a többi balkonnövény már a helyükön, soktucatnyi palánta még tálcában várakozik.

– Ilyenkor várok még kicsit, érlelem magamban, hogy mit mivel társítok, milyen színeket szeretnék együtt látni az idén. Ez az egyik legkedvesebb elfoglaltságom, nem kapkodom el. Már a kiválasztásuk is nagy öröm: nem tudok úgy elmenni egy kertészeti áruda előtt, hogy legalább néhány percre ne állnék meg „átfutni” a kínálatukat. Kipróbálok minden újdonságot, a majdnem fekete virágú futópetúniát is sikerült olyan virágokkal társítanom, ami kiemeli a szépségét, mégsem válik komorrá az összeállítás.

– A szerető gondoskodáson kívül még mit kapnak, amitől egész nyáron megőrzik a szépségüket?

– Kedvükre van a környező helyeknek és a pataknak köszönhető párás klíma, ami már-már alpesi, mondják sokan. Itt a legnagyobb nyári kánikulában is harmatos reggelenként a fű. A virágokat esővízzel öntözöm, a ház egyik esőcsatornája egy köbméteres műanyag tartályba gyűjti a tetőről lefolyó vizet. Úgy sejtem, hogy a belőle készült tápoldat is jobban „ízlik” a növényeknek.

A kert köré épült

A sok örökzöld növény is erőtől duzzad, azok is élvezik a kellemes éghajlatot. Szinte felkiáltójelként magasodik a tájba a szomorú atlaszcédrus és a Nutka-hamis ciprus. A közelében jókora, gömbölyded cukorsüvegfenyő, látszik, hogy nem sanyargatja a száraz levegőn taroló takácsatka. A bordó lombú japán juhar is ereje teljében díszlik.


– Neki azért nem lenne elég a párás környezet, évenként friss, savanyú földdel feltöltöm a tövét, mutatja Katalin, föllibbentve a földig érő, csipkeszerű lombot. • Bár sok a terebélyes örökzöld növény, a kert viszonylag fiatalnak tűnik.
– Amikor 27 évvel ezelőtt megvettük a párommal ezt a telket, akkor a méteres bozóttól megszabadulva gyümölcsfákat ültettünk, veteményest alakítottunk ki. Akkor azonban még nem itt laktunk, hétvégén jártunk ki Budáról, csak egy kis faház szolgálta a kényelmünket. Egy ideig tűrtük, hogy az érés idején mindig lába kélt a meggynek, cseresznyének, őszibaracknak, „szorgalmas” helybéliek hordták el, aztán szép lassan díszkertté alakítottuk a kertet. Mindemellett szerettünk itt lenni, vasárnap délután mindig nagy szívfájdalommal hurcolkodtunk vissza a fővárosba.

Úgy 12 évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy költözzünk ide, gyakorlatilag a kert köré épült a házunk. Szigorúan bántam a kőművesekkel, a kerítésen belül körbekerítettem az építési területet, azon kívülre nem tehették be a lábukat. Azóta nem is igen vágyom elmenni máshová, itt az egész nyár nyaralás. Szerencsére a munkám is tudom úgy szervezni, hogy csak ritkán kell elmennem itthonról.
– Egyedül gondozza a kertet?
– Kis bővítést követően időközben ezer négyzetméteres lett, tehát sok munkát ad. Eleinte a párommal együtt gondoztuk, de amióta egyedül maradtam, a nehéz kerti munkákra kertész segítségét kérem. Az öntözés az egyik kedvenc elfoglaltságom, semmiképp nem bíznám automata rendszerre. Szívesen rászánok akár napi egykét órát is, hiszen közben észreveszem, hol, mit kell csinálni, melyiknek mi a baja.

Lassan járj!

blogpilis2

A kert végében a szerszámtároló mellett keskeny, kúszóloncokkal szegett út vezet a veteményeskertbe, ami tulajdonképpen a telek kis kiszögellése. Benne rönkfából épített komposztáló és kiemelt ágy telistele borsóval, újhagymával. Hamarosan más növények veszik át a helyüket: a sárga, piros és barna termésű paradicsomkülönlegességek egyelőre cserepekben várják a kiültetést.
Komótosan sétálunk, muszáj lassúra fogni a lépteinket, mert sok a látnivaló: majd minden cserje tövéből kedves szobrok bukkannak elő. Közvetlenül a ház mögött meghitt, fedett kiülőhely, mellette mászókáscsúszdás játszósarok az unokák örömére, illetve kaviccsal borított medencehely a nyári lubickoláshoz. A medence még várat magára, de a körülötte posztoló hatalmas leanderek már a bimbóikat nevelik.


– Nemcsak egynyári virágokban, hanem rózsákban is gyönyörködhetnek majd a kertlátogatóba érkezők júniusban.
– Remélem, a korábban jött tavasz nem tréfál meg minket, és kitartanak a látogatás időpontjáig. Hatvan fajta rózsát számoltam össze: futók, bokrosak vegyesen.
Nem külön rózsaágyásba, hanem az örökzöldekkel, cserjékkel vegyesen ültettem őket, illetve pergolákra futnak. Kedvenceim David Austin rózsái.
– Hogyan talált rá a kertjére a Kertnézőben csapata?
– Valójában én találtam rájuk. Rendszeresen olvasom a kertmagazinokat, így a Kertbarát Magazint is, abban olvastam róluk. Megkerestem őket, hátha érdemesnek tartják bemutatásra a kertemet. Volt már némi önbizalmam, 2011-ben a Spektrum Home műsora által meghirdetett versenyben is részt vettem, és az internetes szavazáson a legtöbb szavazatot az én kertem kapta.
Örültem, hogy a szakértőkből álló zsűri tetszését is elnyerte, és remélem, a kertlátogatóba érkezők sem fognak csalódni.


Ez a cikk a Kertbarát Magazin 2014 évfolyamában jelent. Úgy gondoljuk, hogy még most is kellemes és hasznos olvasmány, hiszen a kert jelenleg is látogatható. A kert programját a PILISI virágözön cím alatt találod. Köszönjük a szerző hozzájárulását a cikk közléséhez.

A szerzőről

A Kertbarát Magazin a program indulása óta képes riportokat ad közre a látogatható kertekről. Algeier Wendy, a lap szekesztője, e cikkek szerzője saját bevallása szerint munkája egyik legélvezetesebb és kellemesebb része, amikor egy-egy ilyen kertbe ellátogathat, megismerheti készítőjét, tulajdonosát. A közvetlen hangvételű írások hű képet adnak a kertről, és esetleg személyes látogatásra csábítanak.

Related gallery


We look forward to your comment!

Before commenting please log into your account!
Don't have an account yet? Create an account here