Wildflowers in the garden - Primula

Bese Erzsébet, 26 January, 2018 | Plants

Bevezető

A kankalinok népes csoportot alkotnak, ma már a hazai természetes környezetben fellelhető fajták mind védettek. Egyetlen kivétel van, a tavaszi kankalin.

 

Tulajdonságok

Közös tulajdonságaik: tőlevélrózsás, 10-30 cm magasak, évelők. A levelek hosszúkásak, kissé redősek, szélük begömbölyödik, az ereken szőrösek. A levélszéleik kissé eltérőek, erről és a virágok állásáról jól megkülönböztethetők. A virág 5 csészelevele egymással összenőtt, 5 sziromlevelük van, sárga szinűek (kivéve a lisztest, amely halvány lila). 10-15 mm-es toktermésük van. A kankalin virágai közül az egyiknek bibéje, a másiknak portokja van. Az egy időben történő virágzás könnyiti a beporzást.

A szártalan kankalinnak 10-15 cm hosszú levelei vannak, kissé ráncosak, szélük enyhén begöngyölödik, csökevényes kocsánya van, igy úgy tűnik, mintha a virágok a tőrózsából erednének. 5 egymással összenőtt csészelevele, 5 összeforrt sziromlevele, halványsárga szinű virága van, amely a párta torka irányában sötétsárga.

A gömbös kankalin (Primula denticulata) kora tavasszal virágzó, alacsony termetű évelő növény. Hosszúkás, lekerekített végű, kissé ráncos levelei tőlevélrózsába rendeződnek. Apró virágok alkotta, gömb alakú virágzatát a szár végén hozza. Labdaszerű virágai lila, fehér, piros és rózsaszín színben pompázhatnak. Csoportosan ültetve sziklakertek, virágágyások, kerti tavak környékének kedves növénye.

Általában üde réteken, ártéri erdőkben találhatók meg. Szeretik a nedves környezetet.

 

Fajták

A hazánkban megtalálható kankalinok

  • Primula elatior - sugárkankalin
  • Primula farinosa – lisztes kankalin
  • Primula vulgaris – szártalan kankalin
  • Primula veris – tavaszi kankalin

A kankalinnak tájanként sokféle elnevezése van, bár a latinból eredő primula használata általánosan elterjedt. A Szigetközben például a kankalin ma is péterke, szentpéter kulcsa, illetve kulcsvirág, mennyország kulcsa vagy aranykulcsocska néven ismeretes. Mivel György nap táján nyílik, nevezik a kankalint még szentgyörgyvirágnak is.

 

Tapasztalat, előfordulás

A tavaszi kankalin az egyetlen, amelyik nem védett. Bókoló, erős illatú virágai ernyőben nyilnak, április-májusban. Egy alkalommal megjelent a kertemben, a gyepszőnyegben. Megbolygatni nem mertem, ezért mindig körülnyirtam körülötte a gyepet. Néhány évig megmaradt, de aztán eltűnt.

Dombvidéki, hegyvidéki cserjésekben, enyhe télen már decemberben nyilik. Észak-Afrikában, a Kaukázusban, Nyugat-Ázsiában, Európában megtalálható. Magyarországon a Dunántúlon nem ritka, általában üde gyertyán- és bükkelegyes erdőkben található meg. Védett növény, de kertekben is telepítik, és termesztése is megoldható.

Átalakuló természeti környezetünkre mutat példát a Vértesi Tájvédelmi Körzetben előforduló medvefül kankalin (P. auricola), amely eredetileg a szűk, mindig árnyékos, hűvös völgyekben, jégkorszaki maradvány növényfajként fordul elő, amelynek valódi termőhelye a Kárpátok hűvös éghajlatú havasi rétje.

A szártalan kankalin, illetve ennek hibrid változatai találhatók meg leggyakrabban a kertjeinkben. Sajnos hobbikertjeinkben a meztelen csigák előszeretettel károsítják a kankalinjainkat.

A kiültetett hibridek közül van, ami szépen megmarad (pl. fehér virágú), van, ami átporzódásból szint vált (sötét lilából egyre halványabb lila). Az alapfajhoz leginkább hasonlitó verzió – önvetéssel – gyorsan szaporodik a kertben. Szereti a kert nedvesebb, hűvösebb részeit.

Tavasszal nagyon sokféle szinű, a vadfajnál nagyobb virágú cserepes kankalint árulnak. Szivesen vásároljuk, hiszen egy viszonylag kevés virágú időszakban szép szineket hoznak az életünkbe. Elvirágzás után ezek a hibridek is kiültethetők a kertbe. Tőosztással, illetve gyökérdugványról könnyen szaporithatók, így elérhető az eredetivel azonos szin.

A gömbös kankalin (Primula denticulata) az utóbbi években egyre gyakrabban található meg a kertészetekben. Magról könnyen szaporodik, tőosztással szaporitható. Kertészetek több különleges – nemesitett - kankalint is kinálnak pl. a rózsakankalint (P. rosea), a cifra kankalint (P. auricula) és az orchideakankalint (P. vialii).

 

Felhasználás

„A kankalin köptető, vizelethajtó hatású, meghűlés, szédülés, álmatlanság esetén használják. A gyökértea és a virágtea is köhögés elleni teakeverékek alkotórésze nyálkaoldó hatása miatt. Ideg- és szívgyengeség esetén is alkalmazzák. Boros főzetét vesekő ellen isszák. Bedörzsölő szer vagy ülőfürdő formájában csökkenti a reumatikus fájdalmakat.” (forrás: egszesegtukor.hu)


 

A szerzőről

Amatőr kertészként romantikára hajló szívem az angol kert stílusa felé vonz. Józan eszem (mérnök és környezetvédő mivoltom) a jelenben elkezdődött, és várhatóan a jövőben is folytatódó éghajlatváltozás kedvezőtlen következményeire tekintettel, valami más felé hajt. Mi lenne ez? Van-e neve ennek a stílusnak? Nincs.

Számos olyan növényem van, amik eleve préri jellegű övezetből származnak, és erősen vonzódok a hazai vadvirágok felé. Sok vadvirágom nemesítés nélküli, eredeti állapotában van a kertemben és vannak persze olyanok, amelyek már átmentek némi változáson a sok-sok évi kertben eltöltött időnek köszönhetően. A hazai növények szívósabbak, edzettebbek, jobban viselik az időjárás viszontagságait.

Lényege, hogy árnyékot teremtsek, megpróbálva visszatartani a vizet a talajban, megtörni a szél útját. Igazodva a talaj minőségéhez nem próbálok olyan növényeket telepíteni, amik savanyú talajt és párás környezetet igényelnek. A Kárpát-medence alján, a nagyváros amúgy is melegítő bugyrában a kertésznek kell igazodnia az adott feltételekhez.


Fotók

A medvefül kankalin fotóját Halász Antal készitette.  A zalai templomdombon készült kép Molnár V. Attila botanikus fotója.

 

Related gallery


We look forward to your comment!

Before commenting please log into your account!
Don't have an account yet? Create an account here