Dísz-, és haszonkert varázslatában

Sipos Márta, 08 February, 2018 | Gardens - People

A kertészkedés, a természet szeretete már kora gyerekkortól kezdve meghatározó szerepet játszott számomra. Falun nőttem fel, csupán pár ház választott el a szülői háztól. A nagyszülők gazdálkodók voltak, abból éltek, amit megtermeltek. A növények szeretetét már gyerekkoromban magamba szívtam, a nagypapával a szőlős-, és gyümölcsöskertben eltöltött időre szívesen és hálával emlékszem vissza még ma is.

Amikor kirepültek a gyerekek a házból, a fennmaradó időmet a kert kialakítására fordítottam.

A ház körüli területen található díszkert angol stílusra emlékeztet kanyargós útjaival és dúsan beültetett virágágyásaival. Az első próbálkozásaim még pár leértékelt rózsabokorral történtek, de ma már célzottan kerülnek kiválasztásra a nemes rózsafajták. Fő szempont elsősorban a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, mivel a kertben csak természetes szereket alkalmazok a kártevők elleni védekezésre. A júniusi rózsavirágzás a kert csúcspontja, de az évelők egész szezonban virágpompában tartják a kertet.

Új kedvencem a lángvirág, amiből már több fajta is van a kertben, régen a parasztkertek elmaradhatatlan virága volt. Június végétől szeptember végéig díszíti a kertet, és esténként az illata az egész kertet átjárja.

Korán kelő típus vagyok, sokszor a napfelkeltét már a kertben élvezem. Hajnalban a haszonkertben sok fontos kerti munkát el tudok végezni. A kert hátsó felében ugyanis a régi parasztszabályoknak megfelelően, biogazdálkodásban saját használatra nagyon sok gyümölcsöt és zöldséget termelek. Kora tavasztól késő őszig friss ez a kis kert látja el alapanyaggal a családot . A férjem kiválóan főz, a friss összetevőkből mennyi ételeket tud varázsolni az asztalra. Az ő önként vállalt feladata a fűnyírás, locsolás, és a megérett termények betakarítása.

A csigák elleni védekezésben az indiai futókacsák segítenek a kert egész területén. Szabadon mozognak mindenfelé, télen-nyáron kint vannak a kertben. Mind a három különböző egyéniségű, bármit csinálok a kertben ott állnak mellettem és be nem áll a csőrük. Várják a földből előkerülő finom falatokat.

Számos gyógy-, és fűszernövény is megtalálható a kertben, amit többféleképpen is hasznosítanak. A permetezéshez készülő erjesztett növényi levek többsége a kertben található gyógynövényekből készül.

Kedvenc rózsáimból összeállítottam egy fajta listát, remélem segítek vele a választásban is. 

Related gallery


We look forward to your comment!

Before commenting please log into your account!
Don't have an account yet? Create an account here