Oromhegyesi jövőkép

Randovics Lejla, 27 February, 2018 | Gardens - People

Kezdetek

Kertem elképzelése kb. 18 évvel ezelőtt született meg bennem, amikor még a szülői házban éltem. Akkori lakóhelyemtől a mindössze 100 méterre levő területre vetítettem ki kerti elképzeléseim, de hogy miként jutok el a megvalósításig azt én sem tudtam és nem is reméltem hogy sikerülhet. Közben más irányba futott az életem és már félbe maradt a kerttervezése. Amikor megismerkedtem párommal és közös lakhelyet kerestünk éppen eladó sorba került az az egy hektáros terület házzal együtt, ahova én egykor a földi paradicsomot vizionáltam.

Az első években egy 200 m2-es kis díszkertet készítettem, majd következet az 1000 m2-es díszkert amivel 2015-ben a szerbiai Csodakert magazin által hirdetett versenyen első helyezést nyertem el. Innen már nem volt megállás. Önszorgalomból egyre jobban beleástam magam a növények ismeretébe.

Minden elképzelhető információforrásból tanultam: internet, magazin, “Évelőakadémia”, magánkert-látogatás, tanulmány-körút.

Az utóbbi 2 évben érett meg bennem az a komoly elhatározás, hogy meg merem, meg tudom tervezni és építeni a teljes 1 hektár tervét és beültetését, én magam. Ez komoly nyomást helyezett rám, hogy jól csináljam.

A jelen

Elérkeztünk napjainkba, amikor is megszületett a teljes terület terve és az alapvonalakat beültettem cserjével és valamennyi évelővel. A kert legidősebb része 6 éves csupán, a legfiatalabb 1 éves, viszont már nem félek, mert tudom hogy virágos évelőkkel 2-3 év alatt egy “érett kert” hatását lehet elérni. Hibák akadnak, de mindig adott a korrigálás lehetősége, mert saját tempómban haladok.

Növények terén “mindenevő” vagyok és gyüjtő is vagyok, mégis ami jobban vonz az a virágos évelők és a sokféle díszfű. Kedvenceim a teljesség igénye nélkül: Gaura, Veronicastrum, Pevroskia, Nepeta, Iris barbata, Phlox paniculata, Centranthus, Echinacea, Coreopsis, Stipa, Panicum, Miscanthus. Növényeimet mindenféle módom szaporítom is.

edenpont_blog_gardenvisit_oromhegyes

A kertet egy 120 m hosszú füves út szeli ketté ami felvezet a fás dombtetőre, ahonnan az egész kert áttekinthető. Az utat hosszú szegélyágyások követik. A kert közepe a mindenkori veteményes és gyümölcsös. Ezt szándékossan terveztem így, mivel nem elhanyagolható szerepe van az élelmiszereinknek az életünkben. Megérdemli a zöldséges, hogy virágtenger ölelésében kapjon helyet.

Ezen kívül van egy 4-szirmu virágot formáló ágyásom. Som ölelte ágyás, fiatal szőlő-gyüjtemény. A telek jobb oldala beültetésre vár, ahol majd Iris barbaták és Asterrel kombinált diszfüvek kapnak helyet az 50 m hosszú ágyásban.

A kertet saját örömömre építem és szépítem.

Ez azt jelenti, hogy munka után minden szabad időmet kitölti az ültetés és karbantartás. Az eredmény sem marad el.

 

A jövő

Sok-sok tervem van a kertben, illetve a kerttel!

2018-tól az én kertem is szerepel az “Édenpont” - látogatható magánkertek - programjai között “Zengő virágok völgye” néven. Ennek nagyon örülök és egy nagyon szimpatikus jövőképnek tartom, amit nagyon szívesen tovább fejlesztenék. A pályázatok korában én is keresem a pályázási lehetőséget, de még egy kiírásba sem illett bele a kertem fejlesztése. Biztos vagyok benne hogy egy szép látogatható magánkert híre a környékünk ismertségét még jobban emelné!

Akárhonnan is nézem, a virágok és a kert senkit sem hagy hidegen! Engem leginkább “feltüzel”!

 


A szerző

Randovics Lejla. A szerző kertje látogatható: Zengő virágok völgye

Related gallery


We look forward to your comment!

Before commenting please log into your account!
Don't have an account yet? Create an account here