Kertkialakításról tudatosan és könnyedén – Tervvel, vagy anélkül?

Rácz Péter, 09 June, 2018 | Garden ideas

Tervvel, vagy anélkül? Hát persze hogy tervvel. Azt is ki merem jelenti, hogy terv nélkül nincs jó kert, illetve aligha olyan, mint amit elképzeltél.

Most biztos azt mondod, úgy sem tudsz rajzolni, ez úgy sem fog menni. Akkor most vitatkoznék, hiszen a kerttervezés nem feltétlenül rajzolást jelent csupán, hanem egy folyamatot, amin így vagy úgy mindenki végig megy, aki a kertjét csinosítja, építgeti. A kérdés csak az, hogy mennyire tudatosan és következetesen, és érinti-e mindegyik lépést, vagy csak egy-egy, számára kedves területen leragad és nem lép tovább.

Tarts velem ezen a szellemi kalandozáson, amit úgy hívnak kerttervezés.


Induljunk el! -ötletbörze

Igazából folyamatosan ötleteket gyűjtünk, akár akarjuk, akár nem. Nézzük a szomszéd kertjét, (mert az övé mindig zöldebb), vagy inspiráló kerteket látogatunk, olvassuk a nyomtatott vagy online magazinokat, böngésszük a weboldalakat, azaz keressük a nekünk tetsző megoldásokat. Valami megragad, valamit elfelejtünk. Ennél a résznél a legtöbben szeretünk elidőzni, és olyan mennyiségű anyagot begyűjteni, ami aztán kezelhetetlenné válik, de ezzel most ne törődjünk.

edenpont_blogkertkialakitasrol

Valaki képeket vág ki és gyűjti csokorba, valaki az online világban a Pinterestet bújja. (Nézd meg az Édenpont pinterest oldalát, érdemes!) Ez így van rendjén, még a tervezők is ezt csinálják. Pont így alakulnak ki a trendek, hogy egy jó ötletet egyre többen másolnak. Persze ugyanilyen okból gyatra ötletek is szép karriert futnak be, tehát attól mert trendi, még nem biztos, hogy jó, de ezt ismerjük az építészet és divat világából egyaránt. Tehát kellenek az ötletek, e nélkül nem megy.

A képgyűjteményünk ne csak részleteket és szép növényeket tartalmazzon, de átfogó kertképeket, bútorokat, járdákat, burkolatokat is! Legtöbbünknek a részletek ragadják meg a figyelmét, azt könnyebb elképzelni, mint az egészet. Bár részletekből nehezebb felépíteni az egészet, több a hibalehetőség, de ez is járható út. Nem baj, ha még nem tudjuk, hogy mit is akarunk valójában, szükség lesz-e arra képre vagy sem, tegyük félre.

Ez egy kellemes időszak, ilyenkor álmodozhatunk kedvünkre és álmodozzunk bátran. Most még csak arra figyeljünk, hogy mi tetszik nekünk, hiszen ez még nem kerül semmibe. Ne korlátozzuk magunkat!

Csak némi irigységgel jegyzem meg, hogy ha a régi kastélyparkokra gondolunk, azért felfedezhetünk valami hasonló tűnetet, ahol a tulajdonos vagy tervező javaslatára bekerült minden, amit az adott kor kertje megkívánt: műromok és csónakázó tavak, medve barlang, egzóta gyűjtemények és szökőkút rendszerek, labirintusok és állatkertek. Szóval nem kellett korlátozniuk magukat, hiszen volt terület, költségvetés(?), idő a kertépítésre, és persze profi segédlet. Bizony be jó lenne! De most szálljunk vissza a földre, mert az ötletgyűjtéshez többször is vissza lehet és fogunk térni!

Újabb lépés - rendszerezzük az ötleteket

Az álmodozás most megy át tervezésbe. Nevezetesen döntenünk kell, hogy az ötletek tárházából valójában mit vegyünk előre, mit valósítsunk meg, és mit ne. Komoly dilemmák ezek, és itt valóban sokan elakadhatnak. Könnyű a tervezőnek, mert viszonylag tiszta fejjel tud mérlegelni, ha más kertjéről van szó, de azért én is megakadok, ha a saját kertem akarom módosítani. A tervező a kívülállósága miatt következetes tud maradni, de belülről nehezebb. Ennek azonban van némi pozitív hozadék, hiszen ha nagyon szigorúak vagyunk a tervezés alatt, könnyen rideg lesz a végeredmény. Ha a saját kertünkkel foglalkozunk, akkor ez a veszély nem fenyeget, sokkal inkább a fő feladat, hogy visszafogjuk a kívánságlistánkat!

Hogy ne így legyen, szempontokat fogunk összeállítani, amivel az ötlethalmaz értelmes és használható gyűjteménnyé válik. Hogyan? Megmutatom a következő fejezetben.

Addig is hajrá, ötletbörzére fel!


Hogy a folytatásról ne maradj le, iratkozz fel hírlevelünkre, jelöld be a blog témakört.
Ha kérdésed van, tedd fel bátran a Szólj hozzá te is szakaszban a blog alján.
Ha mélyebben szeretnéd kerttervezési ismereteidet bővíteni, nézd meg a szerző tanfolyamát: Kertünk kialakítása – Felméréstől a megvalósításig
A szerző kertje látogatható, amit itt tudsz megnézni: Angol tradíciók alapján

A szerzőről

2000 óta foglakozik kerttervezéssel és 17 éven át kertépítéssel is. Tanulmányait Angliában végezte. Több mint 100 kert tervezésében és építésében vett részt, néhányukról itt találsz további képeket. 2012-ben indította el a Kertnézőben mozgalmat és 2017-ben az Édenpont oldalt.


We look forward to your comment!

Before commenting please log into your account!
Don't have an account yet? Create an account here