Vadvirágok a kertben a tervező szemével - hólyagos habszegfű

Rácz Péter, 13 July, 2018 | Plants

Mint tervező folyamatosan keresem azokat a vadon is növő növényeket, amelyek jól alkalmazhatóak kerti körülmények között is. Miért? Úgy látom, hogy a növény nemesítések egyik célja, hogy minél dekoratívabb legyen a növény, még nagyobb, színesebb, teltebb. Nekem a nemesítések esetében színekkel van leginkább gondom. Ezek számomra már túl harsányak, és a kertemben elképzelt visszafogott színvilágba egyszerűen nem tudom beilleszteni őket. Egyébként izgalmas kísérletezés a vadvirágok felfedezése és alkalmazása: vajon hogyan mutat egy közönséges növény, amit leginkább csak elszórtan látunk útszéleken, csoportosítva és más növényekkel párosítva.


Hólyagos habszegfű (Silene vulgaris)

A hólyagos habszegfűt 2 éve telepítettem és rendkívül módon bevált, ezért örömmel osztom meg tapasztalataimat.

Jól bírta az átültetést. Pár tövet ástam ki az út széléről, rendkívül mostoha körélmények közül. Mivel könnyen felismerni a virágja alapján tudtam, így mindenképpen megvártam a virágzási időszakukat, ami ugye nem az átültetések fő ideje. Hamar magára talált az új helyen, és pár hét után újra ontotta a virágjait.

Köszönhetően rendkívül erős gyökérzetének, amely nagyon mélyre hatol, száraz kavicsos területen sem viseli meg a hosszan tartó szárazság. Meleget és napfényt szeret, de a félárnyékos területen is díszlik. Gyökérzetével nem terjed, és hosszú életű, tehát jól kordában tartható, nem nyom el más növényt.

hólyagos habszegfű-vadvirág-silene vulgaris

Ezüstös, ritkás levélzete leginkább a fátyolvirágra emlékezet, de a növény kisebb méretű kb 30-40 cm, ezért én szegélynövényként, falak tövébe telepítettem, de egy idő után már nem felfele nő, hanem a virágok lehúzzák a szárakat, és inkább szétborul.

A virágzása a kora reggeli és késő esti órákban jellemző, ezért azok, akik napközben távol vannak, pont a legszebb időszakban láthatják. (Állítólag erősen illatos, de ez csak párásabb körülmények között igaz, én csak egész közelről éreztem) Napközben maga a hólyag dominál, a sok kis lampion a halványzöld színével elég egyedi megjelenést ad a növénynek.

Mivel fehér virágja és a hólyag apró, de tömeges, ezért szerepe a kiültetésben nem a fókusz, hanem sokkal inkább a növénykiültetés lágyítása. Nagyon hosszú virágzású (több hónap), amelyet a hőmérséklet emelkedése látványosan növelhet.

Nálam már májustól tömeges virágzásba kezdett, június elején! vissza is vágtam, mert túlságosan elterült. A vágás még intenzívebb virágzást eredményezett, és most úgy látom, hogy még egy nyírásra is szükség lehet.

Keresem a jó társítást, de például a karakteres fehérvirágú kasvirág (Echinacea puprea ’Alba’) előterében igen jól mutat. Egyelőre csak kis felületen próbálom, de jövőre már nagyobb mennyiségben fogom behozni, mert igazi kedvenc lett.


Te milyen vadvirágokkal próbálkozol? Mondd el tapasztalatodat másoknak a Szólj hozzá te is szakaszban a blog alján.

A szerzőről

2000 óta foglakozik kerttervezéssel és 17 éven át kertépítéssel is. Tanulmányait Angliában végezte. Több mint 100 kert tervezésében és építésében vett részt, néhányukról itt találsz további képeket. 2012-ben indította el a Kertnézőben mozgalmat és 2017-ben az Édenpont oldalt.

Ha szeretnéd kerttervezési ismereteidet bővíteni, nézd meg a szerző tanfolyamát: Kertünk kialakítása – Felméréstől a megvalósításig vagy nézd meg ezzel kapcsolatos blogsorozatát Kertkialakításról tudatosan és könnyedén – Tervvel, vagy anélkül? 
A szerző kertje látogatható, amit itt tudsz megnézni: Angol tradíciók alapján


We look forward to your comment!

Before commenting please log into your account!
Don't have an account yet? Create an account here