Kertkialakításról – tudatosan és könnyedén, 3. rész; Válasszunk stílust!

Rácz Péter, 13 August, 2018 | Garden ideas

Előszó

Az előző részekben megpróbáltam egy olyan kerttervezési folyamatot bemutatni, amely egyszerű, de lehetőséget ad arra, hogy tudatosabbá tegyük elképzeléseinket, ötleteinket. Bár eddig a rajzolástól és egyéb nem szeretem feladatoktól megkíméltük magunkat, de a gondolkodástól nem és ajva csak most jön!

Azt mondtuk, hogy kezdő lépésként gyűjtsünk minél több ötletet, majd kezdjük el tudatosan válogatni. Először a funkciók alapján szűrtünk. Most a stílus szerinti fogunk szelektálni és reményeink szerint már az ötletbörzénk jócskán le fog szűkülni.

A stílusokról

Ingoványos terület, mert nehéz megfogni, hogy egy-egy növényt vagy építészeti megoldást milyen stílushoz tegyem. Egyáltalán van a növényeknek, kertkialakításnak, kerti burkolatoknak, építményeknek stílusa?

Mielőtt válaszolnék a kérdésre egy kis kitérő. A témában indított Facebook poszt elég sokakat sarkalt hozzászólásra, és abban a legtöbben egyetértettek, hogy a stílus fontos. Ezt én is így látom, sőt! Ne feledkezzünk el róla, hogy a kertépítés és a kerttervezés egy alkalmazott művészet, és a végeredmény sokak számára látható vizuális élményt eredményez. Tehát nagyon nem mindegy, hogy milyen stílust vagy éppen stílus egyveleget használok.

Visszatérve az eredeti kérdésre. Igen, a növényeknek és kerti építményeknek van stílusuk. Itt most nem a klasszikus értelemben vett kertstílusokra kell gondolni, mint francia kert, vagy angol kert, stb., hanem ennél hétköznapibbra. Lehet, hogy a hangulat elnevezés helyesebb lenne, mint a stílus elnevezés, de könnyebb megérteni, hogy mire gondolok az alábbi felsorolásból.

  • Romantikus: lágy, pasztell, harmonikus
  • Modern: szigorú, merev, zöld, csillogó, elegáns
  • Főúri kastélykert: elegáns, nagyvonalú, nagyméretű, örök, egzotikus
  • Paraszti: egyszerű, színes, harsány, virágos
  • Préri: hullámzó, füves, vad, napos, egyszerű, természetes
  • Erdei: árnyas, mohás, nedves, dohos, természetes
  • Kolostorkert: régi, gyógy, fűszer, aromás, kőkerítéssel körbe vett
  • Filozofikus: meditatív, nyugodt, stabil

stb….

A fenti felsorolás nem teljes, viszont az adott stílus, vagy ha úgy tetszik hangulati csoporthoz mindjárt olyan asszociációkat is tettem, amely lefordítja nekünk, hogy mi jellemzi azt a hangulatot.

Válasszunk stílust

Azt javaslom, hogy érdemes egy stílus mellett elköteleződni, mert ha azt következetesen végigvisszük, akkor remek megoldás születhet.

Na persze könnyű annak, aki szigorú tud lenni magához, de mi legyen akkor, ha nekem tetszik a paraszti kert színes virágos megoldása, de rajongok a filozofikus kertstílusért is. A kérdésben most is benne rejlik a válasz. Ha a két stílusnak nincs közös nevezője, akkor azok biztosan nem társíthatók. Láthatjuk, hogy egy-egy stílusnál felbukkannak ugyanazok a jelzők, de ez ne tévesszen meg minket! Ha néhány jellemző megegyezik, attól még nem biztos, hogy kombinálhatóak.

Itt érdemes kitérőt tennünk. Meglepő módon pl a két, homlokegyenest ellenkező elgondolásra épülő kertstílus, a tájképi angol és a formai francia, remekül társítható, ahogy erre számtalan példa is van. Például a francia kastélykertek formai egységeit a legtöbb esetben tájképi kertrészek határolják és kapcsolják össze a környezettel és fordítva. A tájképi angol kert is előszeretettel alkalmaz rendezett növénykiültetéseket (pl fasorok, irányított látványok az un, visták stb.) Viszont mi most inkább hangulatokról beszélünk, semmint építészeti megoldásokról. És az eltérő hangulatok a egy adott térben nehezen keverhetők, mert abból könnyen zavaros megoldás lesz.

Tehát döntenünk kell, vagy ha nagy terület áll rendelkezésre, akkor látványosan válasszuk külön az egyes hangulatokat. Azonban még ebben az esetben is zavaró lehet, ha úgy jutok el pl egy meditatív kert részhez, hogy közben pillangó és margaréták vidám mezején vezet az utam.

Tehát a következtetés: válasszunk stílust és egyszerűbb lesz a megoldás azonnal.

Értsük meg a stílust

Energiánkat sokkal inkább arra kell most fordítanunk, hogy a kiválasztott stílus minél több ismérvét összegyűjtsük, azaz minél pontosabban lássuk, hogy mit jelent nekünk pl a romantikus stílus, hangulat. Azaz folytassuk felsorolásban megkezdett jelzőket: romantikus, lágy, pasztell, harmonikus, buja, zegzugos, illatos, koros, csendes, titkos….

Értelemszerűen fontos az is, hogy lássuk, mi nem jellemzi az általunk kiválasztott stílust. Például a romantikus nem harsány, de nem színtelen, nem gigantikus, nem merev.

Izgalmas játék, hiszen a megoldást mi magunk alakítjuk aszerint, hogy nekünk mi a fontos és menetközben egyre inkább megértjük, hogy mi jellemzi a nekünk tetsző stílust is. Azaz nem biztos, hogy mindenkinek ugyan azt a jelenti a romantika szó. És ez nem baj. Viszont nekünk egyértelmű lesz ennek a tartalma, és onnantól kezdve könnyebb a döntéseket meghozni.

Következtetés

Tehát döntöttünk egy kertstílus mellett, végig gondoltuk a jellemzőit és végre elkezdhetjük átnézni a korábban már összegyűjtött kerti ötleteinket stílus szerint is. Válogathatunk pozitív módon: látjuk az adott képen, hogy az tényleg olyan, mint amit mi szeretnénk, tehát egyértelműen tudunk dönteni. Előfordulhat, hogy bizonytalanok vagyunk, akkor jól jöhet a kizárásos módszer: azaz hiába tetszik nekünk az adott fotó és ötlet, de mi most már szigorúak vagyunk, és ha akár egy jellemző is ellentmond a mi kritériumainknak, akkor vessük el, mint ötletet, és vegyük ki a portfolióból.

És így járok el a saját téli kertemhez válogatott ötletekkel, amelyet most stílus és hangulat alapján tovább szelektálok. Hozzám igazán a romantikus, de egyszerű megoldások állnak közel, és ez menne jól a kert meglévő épületeihez is. Ezért a korábbi választékból kivettem minden olyant, ami túl díszes, vagy modern. Az eredményt a Pinterest oldalunkon itt láthatod, nekem kb. 6 fotó maradt a korábbi választékból összesen, és ezek eléggé egységesek. Nem csak a mennyiségünk lett használhatóbb, hanem közben csomó mindent végig gondoltunk, jóval tudatosabbak lettünk

A következő fejezetben a kiválasztott kártyáink részleteit fogjuk nagyító alá venni, hiszen a kisördög mint itt rejtőzik.


A sorozat első és második részét itt tudod megolvasni:

Kertkialakításról tudatosan és könnyedén – Tervvel, vagy anélkül?

Kertkialakításról tudatosan és könnyedén – Tervvel, vagy anélkül? – 2. rész

Hogy a folytatásról ne maradj le, iratkozz fel hírlevelünkre, jelöld be a blog témakört.

Ha kérdésed van, vagy elakadtál, tedd fel bátran a Szólj hozzá te is szakaszban a blog alján.

Ha mélyebben szeretnéd kerttervezési ismereteidet bővíteni, nézd meg a szerző tanfolyamát: Kertünk kialakítása – Felméréstől a megvalósításig

A szerző kertje látogatható, amit itt tudsz megnézni: Angol tradíciók alapján

A szerzőről

óta foglakozom kerttervezéssel és 17 éven át kertépítéssel is. Tanulmányaimat Angliában végeztem, és azóta minden egyes kerttel gazdagabb lett a tudásom. Több mint 100 kert tervezésében és építésében vettem részt, néhányukról itt találsz további képeket. 2012-ben indítottam el a kertlátogatás mozgalmat és 2017-ben az Édenpont oldalt.


We look forward to your comment!

Before commenting please log into your account!
Don't have an account yet? Create an account here