A szobrász és a kertje - Kert- és műterem-látogatás Kolozsvári Grandpierre Miklósnál

Nógrád megye

Hont

Event's features

Event's description:

Az Ipoly partján, az országhatártól alig néhány méterre az 1700-as években készült volt gőzmalmot alakitotta át a szobrászművész alkotóházzá, körülötte pedig saját elképzelései szerint fogalmazta meg a kertet úgy, hogy az szobrainak kiállítóhelye lehessen. Ajánljuk ezt a rendezvényt azoknak, akik szívesen sétálgatnak egy szabadtéri és egy épületen belüli kiállító terem szobrai között.

Type:
Cultural program

Specialities

A ház tulajdonosa - aki szobrász és festő - bemutatja műveit. Festményeit a házban kialakitott műtermekben, ásványgyűjteményét a padlástérben. A szobrok nagy része méreteik miatt a kertben került elhelyezésre, ahol a kert növényei megfelelő hátteret, környezetet biztositanak. A kertre a zöld és a piros színek árnyalatai a jellemzőek. A nagy gyepfelületek, a telekhatárolóként és szoliterként ültetett cserjék, lombosfák és örökzöldek zöldje és a csoportokban nyíló rózsák és kannák virágainak piros árnyalatai nyugodt hátteret teremtenek az alkotásoknak. A folyó közelségét kedvelik a méretes fűzfák, de láthatunk itt kúszó borókákat, koros ezüst- és lucfenyőket, tujákat, árnyékot élvező páfrányokat, borostyánt, kis télizöldet, árnyliliomot is.

Event's host

Kolozsvári Grandpierre Miklós szobrász

See all

Reviews (10)

09 September, 2019

Fantasztikus volt! Béke, nyugalom, szépség, harmónia, kreativitás...természet, művészet, alkotás, hangulatok, ég és föld összeért. Köszönjük! V. Kati

09 September, 2019

Nagyon jól éreztük magunkat!
Ez nemcsak kertlátogatás, hanem műteremlátogatás, tárlatnézés is volt.
A végén a finom süti és a beszélgetés is jólesett. Köszönjük. Zsuzsa

10 September, 2018

A szobrász és a kertje - egy különleges vendégség margójára...
Kolozsvári Grandpierre Miklós és felesége Klári invitált otthonukba. A kertlátogatást a galériába való szemlélődés követte. A kert csodálatos, az ország- és faluhatár utolsó, szinte a szomszédos ártéri erdővel együtt lélegző saját tervezésű egyhektáros telek. Hatalmas mérete az óriási fák ellenére mégis szellős, szigetes, pihenős, elmélázós, erőt adó időtöltést biztosít. A kert virágai csak pirosban pompáznak s ez - meglepő módon - egyfajta nyugalmat ad a zölddel társítva. A kertben itt-ott kő és márvány szobrok bújnak meg vagy éppen hívják fel a figyelmet. A szobrok finom vonalai kacskaringói könnyeddé, szinte légiessé teszik a iráni-, sziléziai-, vörös-, cararrai (Michelangelo számára a legkedveltebb márványfajta de magyarországon is) márványt. A finomság, kacskaringók a festményeken is nyomon követhetőek, bár ezek jellemzői inkább a szinesség, meseszerűség. Képei előtt hosszan el lehet időzni, el lehet veszni az aprólékosan kidolgozott részletekben - nem egy-két órás "műsor". Témája az emberi karakterek megformálása, megmutatása, itt-ott felfedezhető Szász Endre stílusa is akitől sokat tanult. A néha monumentális kőszobrok ellentéteként az ékkőfaragást is gyakorolja a mester, alapanyagai különféle nemes kövek, féldrágakövek. A galéria és a műterem ma már a felújított, 1700-as években épült malom épülete.
A kert alapos bemutatása, a galéria, a műterem végigvezetése s az utána való teraszon ülős, üdítős, friss, meleg keltkalácsos-pogácsás beszélgetés legalébb egy hetes, alkotókedves feldolgozást igényel. Nagy biztonsággal mondhatom hogy ezt a kertet tavasszal is megnézzük! Köszönjük, kedves Miklós és Klári! :-)
Balogh Ildikó

Further information

Vásárlási lehetőség a házigazda Kolozsvári Grandpierre Miklós szobrász, festő műveiből.

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.