Kert lépésről lépésre

Győr-Moson-Sopron megye

Szárföld

Garden's features

Garden's description:

Ez a kert egy rendkívül intenzíven karban tartott, sok növényritkaságot bemutató igazi látványosság. Precízen nyírott örökzöldek (pl. a süveg formára nyírt, 3,5 méteres!, extrém sűrűségű Ellwoodii hamis ciprus, gömb koronájú páfrányfenyő) és évelők bámulatos kombinációja ejti rabul a látogatót, de a pázsit is megér egy utazást.

A kertnek két csúcsidőszaka van, amelyhez a látogatási időpontot igazítottuk. Tavasszal az örökzöldek friss üde-zöld hajtásai és a kisérőnövények virágzása, míg ősszel a növények szines levelei eredményeznek lenyűgöző hatást.

Type:
Ornamental garden, Species garden, Bird-friendly garden
Construction:
Professionally landscaped garden
Visit:
Child-friendly garden, Disabled access
Spoken languages:
Hungarian
Garden's size:
1200 sqm
Year of construction:
1999

Speciality

Említést érdemel a süveg formára nyírt, 3,5 méteres, extrém sűrűségű Ellwoodii hamis ciprus, gömb koronájú páfrányfenyő, hegyi juhar Brilliantissimum változata, hegyi mamutfenyő Barabits Requiem, szokatlan alakú Horstmann boróka, csüngő koronájú kék atlaszcédrus, tarka levelű emeletes ágú som, kínai csillagsom, virágos som, fürtös gyöngycserje, karcsú oszloppá alakított aranyszil. Az ágyások ültetésénél az a szempont érvényesült, hogy a talajt a növények teljesen befedjék, csupasz felületek ne legyenek. E célból bevált a kaukázusi nefelejcs, árvacsalán, árnyékliliom, pénzlevelű lizinka.

A kert tavasszal mutatja egyik csúcspontját, amikor az örökzöldek friss hajtásai üde-zöldek és a kisérőnövények is virágoznak, mig a másik látványos állapot ősszel látható, amikor számos növény szines levele gyönyörű szinhatást eredményez. Egy 2018-as karbantartási munkát követően a következő évtől ősszel is látogatható lesz a kert.

Garden's host

Mészáros Zoltán

20 éve foglalkozom a kertem bővítésével, gondozásával. Az évek során sok tapasztalatot gyűjtöttem és új ismereteket szereztem a növényekről és tulajdonságaikról, melyeknek birtokában folyamatosan fejlesztem és alakítom a kert látványvilágát. Szeretném az általam megszerzett tudást átadni másoknak is, valamint ötleteket nyújtani saját példáimon keresztül.
See all

Reviews (7)

26 October, 2018

A kert gyönyörű volt, a színek formák összhangja pedig tökéletes.
A tulajdonos nagyon kedves,informatív.
Bizonyára tavasszal is nagyon attraktív lehet, szívesen visszamennénk.Sulyok Mónika

21 October, 2018

A kert nagyon szép volt, egy csoda! S a beszélgetésekből -a házigazdával és egymással is- sokat tanultam. Néhány éve kezdtem kertészkedni nyugdíjasként, s kaptam rá az ízére. Csodálom azokat a kertészeket, ahogy elnézem Mészáros Zoltán is ezek közé tartozik, akik saját kertjüket kezdték építeni, s beszippantotta őket a kertészkedés, a növények szeretete. S ma már mások kertjének kialakításának is tevékeny részesei
A kert, ahogy a program neve is jelzi lépésről lépésre készült, s ahogy a házigazda egyre inkább beleszeretett, s beleásta magát a növények világába bővült és szépült. A telken egy kis paradicsom létesült, többnyire évelőkből, de sokfajta növény megtalálható a talajtakaróktól a bokrokon át a fákig hangulatosan, mutatósan elrendezve, s nem utolsó sorban karbantartva saját kezűleg. Ezt a gondoskodást, szeretetet adja vissza, mutatja meg a kert. S nem hagyhatom ki a saját kezűleg formára vágott növényeket, amelyek az igazi különlegességét adják, mutatják.
Kevesen voltunk, nyolcan, érdeklődők, szakemberek, kertszeretők. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy figyelje a látogatási napokat ősszel és tavasszal az Édenpont oldalán, s menjen el körülnézni. Nem fog csalódni. Ahogy mindnyájan nagy lelkesedéssel, újabb ismeretekkel jöttünk el, hogy a látottakat, vagy abból amit tudunk a mi kertjeinkben is továbbgondoljuk, esetleg megvalósítsuk.
Gratulálok a házigazdának, s remélem majd többen mennek el megnézni kertjét, s önöknek köszönet e lehetőségek megszervezéséért. Horváth Anikó

17 May, 2018

Egy csodaszép kertben jártam szombaton Szárföldön! Kicsit nyomnám a szekerét, mert túl messze van, mert kevesen voltunk és a tulaj nem aktív itt a FB-csoportban. "Lépésről lépésre" és szerepel az Édenpont programok között. A sövényvágót a tulajdonos maga kezeli. Mindent vág, fantasztikus formagazdag a kert és semmi nem sok, a harmónia tökéletes! Szikszay Tibor

Further information

A kertről részletesen olvashatsz Algeier Wendy blogbejegyzésében:

"A fejünk fölé omló, teltvirágú hegyi iszalag-zuhatag alatt lépünk be Mészáros Zoltán szárföldi kertjébe. A kapun túl varázslatos szín- és formavilág fogad." 

A házigazda Nyírási ismeretek és bemutató c. programját itt tudod megnézni.

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.