Zöld pagony

Budapest

Budapest XVII.

Garden's features

Garden's description:

A kert egy igazi oázis. Nagysága, és a különleges alaprajza lehetővé tette, hogy a kertben „kertszobákat”, alakítsanak ki:

A bejárati rész északi fekvésű, így lehetővé vált, hogy árnyékkedvelő növények: árnyliliomok, hortenziák, tűzesők, páfrányok népesítsék be ezt a területet. 

A lakóépület szinte körül öleli a hatalmas déli fekvésű teraszt, ahol a cserepes fűszer- és gyógynövények kaptak helyet.  A terasz előtti sávban található a fóliával bélelt természethű tó, szorosan hozzá kapcsolódik a vadszőlővel befuttatott stég és a szalonnasütő, valamint a nyári zuhanyozó kőből épült együttese.

A kert keleti részében található egy árnyékos pihenő, itt egy méretes zöldjuhar uralja és árnyékolja a területet. 

A kert a BBC Kertvilág magazin 2018. "Év kertje" Díszkert kategóriájának nyertese!

Type:
Ornamental garden, Bird-friendly garden
Construction:
English landscape garden
Spoken languages:
Hungarian
Garden's size:
1290 sqm
Year of construction:
2001

Speciality

A hely rendkívül vonzó ősszel és télen is, mert a lemenő nap sugarai még sokáig besütnek. Itt hortenziák különböző fajtái, cukorsüvegfenyő, babérmeggy, kecskerágó, páfrányok, gólyaorr, vadvirágok színesítik ezt a kertrészt. A kert egészére jellemző, hogy minden évszakban más oldalát mutatja.

Tavasszal ("Hagymások és cserepesek vonzásában)": tulipánok, nefelejcsek, kutyatejek, íriszek virítanak. 

Nyáron: lángvirágok, sásliliomok, vadvirágok (turbolya, vadmurok).

Az ősz talán még színesebb mint a nyár, a sok elszíneződés révén (nyírfa, juharfa, vadszőlő) valamint az évelők sokasága (őszirózsa, hanga, díszkáposzta) jóvoltából, amelyről itt bővebben is olvashatsz

Garden's host

Sinka Erika, aki így vall magáról:

"Foglalkozásomat tekintve közgazdász vagyok, de ezt a szakmát a növények évek óta háttérbe szorították. Nagyon szeretek a kertben ültetgetni, tervezgetni, igazi, megnyugtató elfoglaltság ez számomra. "

Blogbejegyzéseit ITT olvashatjátok.

See all

Reviews (32)

21 October, 2019

Fantasztikus volt, igazi jó kerti beszélgetésekkel, napsütéssel, tanulságokkal, meg pár olyan ötlettel, amit itthon biztosan kipróbálunk. Kedvet csinált, más kertekbe is megyünk!:) köszönöm, Öt csillag!:) Sz. Bea

14 October, 2019

Tavasszal jártam egy csodás kertben, a Zöld Pagonyban! Azóta nyomon követtem a közösségi oldalon a kert alakulását, és szerettem volna látni őszi pompájában is.
Így kaptam az alkalmon, és okt.12-én délelőtt ismét ott toporogtam (szokásom szerint sokkal korábban) a bejárat előtt. Már ott is kaptam némi kóstolót az évszak-váltásról, mert a bejárat előtti kis "sziget " is más képet mutatott, mint tavasszal. Szerencsémre a házigazdánk, Erika észrevett, így bemehettem egy kis - ember nélküli - csodálatra és fotózásba.
Egészen elbűvölt az a változás, amit az ŐSZ tett ezzel a kis paradicsommal!
Úgy éreztem magam, mint aki a mesebeli elvarázsolt kertbe érkezett, és csak remélni tudtam, hogy nem jön a Szörny, és számon kéri rajtam a betolakodást. Igaz, én sem vagyok a Szépség :-D.
Sok helyen nyomát se láttam a tavasszal csodált növényeknek, mintha maga a kert is megváltozott volna: a színek, a növények egészen mássá tették.
Természetesen házigazdánk ismét nagyon kedvesen fogadott: értőn és szakszerűen magyarázott és mutatott mindent.
Én nem vagyok szakember, csak a Természet szeretete és a benne rejlő csodák bűvölnek el. Ennek ellenére igyekeztem tudást is magamba szívni, és a magam módján megörökíteni a látottakat.

09 October, 2019

Szeretek olyan helyre visszatérni, ahol első pillanatban elbűvöl a kert rendezettsége és ha ez még a házigazda szakmai tudásával párosul, amit nem tart magában, hanem megosztja a tudásszomjjal hozzá érkező vendégekkel, akkor ismét jó helyre mentem pár hete a Zöld pagonyba. Sinka Erikaról igazán elmondható, hogy páratlan szaktudással rendelkezik, lelkemhez közel álló ízlésvilággal. Minden kérdésre készséggel válaszol legjobb tudása szerint. Remek vendéglátó. Őszbe forduló kertje is csoda szép. Legutóbb tulipános kertjében jártam és már akkor tudtam, hogy ide vissza kell térnem. Mondhatom, megérte. Itt a 2 óra hossza egy pillanatnak tűnik. Úgy szívtam magamba mindent, mint a vizes hordóba dobott szivacs. Ha csak töredékét tudom hasznosítani amit láttam, hallottam, már jó úton járok. Persze itt vannak a fotók, amik bármikor visszarepíthetnek eme csoda világba. Varga Judit

Further information

A kertben látható növények egy  része már elérhető társoldalunkon a Florapont online árudáiban is. Ha megtetszett valami, most már megis rendelheted!

További részletek:

florapont online áruda

Hudákné Istvánffy Zsófia kertlátogatónk programról írt élményeit blogbejegyzéseink között olvashatod: Zöld pagony élménybeszámoló

Fábián Ildikó kertlátogatónk programról írt élményeit blogbejegyzéseink között olvashatod: Zöld pagony élménybeszámoló

A Zöld pagonyról készült kertterv és kertleírás:

zöld pagony kertterv


A Zöld pagony Budapest egyik külső, peremkerületében található. A telek formája eltér a megszokottól, mivel nem a hagyományos négyszögletű, vagy téglalap alakú, hanem ötszögletű. Ezt a különlegességet az itt lakók ki is használták, nagyméretű (75 m2) teraszt kialakítva a lakóház ölelésében, valamint több „lakószobát” kialakítva a 1290 m2-es kertben.
Az utcáról az enyhe emelkedésű, kockakővel kirakott (1.) gépkocsi feljáróról, vagy gyalogosan a (2.) kertkapu felől lehet megközelíteni a házat. Az előkertben (3.) kanyargós út vezet a ház bejárati ajtajáig. A járda szélén terrakotta edényekben változatos virágbeültetések sorakoznak virágzó évelő növényekből. Mivel ez a rész észak- északkeleti, ezért az itt élő növények ennek megfelelően lettek beültetve (a területet hatalmas ezüstjuharfa uralja, valamint több fajta japánjuhar és ujjas juharfa, árnyékliliomok, babérmeggy, korallberkenye, sásliliomok, kutyatej, tűzeső, borostyán fajták bő választéka található) a kőből megépített kis kör alakú csobogó körül (a), melyben kaliforniai Vizi pipacs és tarka levelű kálmos nő.
A garázs bejárata előtt –déli irányba- elhaladva jutunk el a kert számos vízcsapjából az egyikhez (4.), melyet virágágyás vesz körül félkörívben, valamint számos cserepes évelő növényekből kialakított együttes kapott helyet. Itt található a kerti szerszámok tárolására, a házból is megközelíthető (5.) szerszámoskamra. Tovább haladva a kanyargós járdán a kerti zuhanyozó (6.), a szalonnasütő (7.) érintésével érünk el a deszka borítású stéghez (8.), melynek ¼ része a tó (b) fölé nyúlik. Felette a fából készült pergolán vadszőlő kapaszkodik és ad árnyékot a meleg nyári napokon.
A kert délkeleti része felé haladva lépőkövekkel kiépített ösvény vezet. Jobbra a komposztáló (11.) és a kicsike konyhakert (12.) felé, illetve balra, a száraz patakmeder (9.) felett visz el az út. A tó (b) és a kisebb domb mellett (10.) elhaladva és megkerülve ráláthatunk a (13, „Kiserdő”-re, ahol nevéhez hűen borostyán, indás ínfű, gyöngyikés gyepliliom, bőrlevél, páfrány fajták, cédrusfa, tuja, nyírfák nőnek.
Visszakanyarodva, lejövet a dombról, a „Hortenziás pihenő”-nél (14.) ülhetünk le egy pillanatra, a kihelyezett, összecsukható székeken. A nagy fűfelületet -amely régen a gyerekek focipályája volt-, megkerülve eljutunk a kert északi részébe (15.), ahol ennek megfelelően jobbára árnyéktűrő növények találhatóak.
A kanyargós járda mentén virágágyások, virágszigetek mellett elhaladva (16.) visszatérünk a ház bejáratához (3.)

A lakóház nyitott „V” alakja körbeöleli a déli fekvésű teraszt (c), melyet vegyes kiültetésű, évelőkből álló virágágyás keretez, innen rálátni a kert nagy részére is.

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.