Zöld pagony

Budapest

Budapest XVII.

Garden's features

Garden's description:

A kert egy igazi oázis. Nagysága, és a különleges alaprajza lehetővé tette, hogy a kertben „kertszobákat”, alakítsanak ki:

A bejárati rész északi fekvésű, így lehetővé vált, hogy árnyékkedvelő növények: árnyliliomok, hortenziák, tűzesők, páfrányok népesítsék be ezt a területet. 

A lakóépület szinte körül öleli a hatalmas déli fekvésű teraszt, ahol a cserepes fűszer- és gyógynövények kaptak helyet.  A terasz előtti sávban található a fóliával bélelt természethű tó, szorosan hozzá kapcsolódik a vadszőlővel befuttatott stég és a szalonnasütő, valamint a nyári zuhanyozó kőből épült együttese.

A kert keleti részében található egy árnyékos pihenő, itt egy méretes zöldjuhar uralja és árnyékolja a területet. 

A kert a BBC Kertvilág magazin 2018. "Év kertje" Díszkert kategóriájának nyertese!

Type:
Ornamental garden, Bird-friendly garden
Construction:
English landscape garden
Spoken languages:
Hungarian
Garden's size:
1290 sqm
Year of construction:
2001

Speciality

A hely rendkívül vonzó ősszel és télen is, mert a lemenő nap sugarai még sokáig besütnek. Itt hortenziák különböző fajtái, cukorsüvegfenyő, babérmeggy, kecskerágó, páfrányok, gólyaorr, vadvirágok színesítik ezt a kertrészt. A kert egészére jellemző, hogy minden évszakban más oldalát mutatja.

Tavasszal ("Hagymások és cserepesek vonzásában)": tulipánok, nefelejcsek, kutyatejek, íriszek virítanak. 

Nyáron: lángvirágok, sásliliomok, vadvirágok (turbolya, vadmurok).

Az ősz talán még színesebb mint a nyár, a sok elszíneződés révén (nyírfa, juharfa, vadszőlő) valamint az évelők sokasága (őszirózsa, hanga, díszkáposzta) jóvoltából, amelyről itt bővebben is olvashatsz

Garden's host

Sinka Erika, aki így vall magáról:

"Foglalkozásomat tekintve közgazdász vagyok, de ezt a szakmát a növények évek óta háttérbe szorították. Nagyon szeretek a kertben ültetgetni, tervezgetni, igazi, megnyugtató elfoglaltság ez számomra. "

Blogbejegyzéseit ITT olvashatjátok.

See all

Reviews (36)

14 June, 2020

Soha kellemesebb időtöltést!!! Az elmém és a lelkem is felfrissült Erika csodálatos kertjében! Nem gondoltam, hogy a levelükkel díszítő zöld növények ilyen harmóniát, békességet nyújtanak. És azok az ízléses enteriőrök!!!! No meg a házigazda!!!! Erika egy sugárzó egyéniség hatalmas tudással és jó ízléssel megáldva! Nagyon örülök, hogy részese lehettem ennek a kellemes délelőttnek. Köszönöm Erikának és Önöknek is. Üdvözlettel: Farkas Györgyné, Éva

09 June, 2020

Régóta figyelem Sinka Erika megosztásait, a Zöld Pagony gyönyörűséges alakulását napról napra. Hozzám ez a kerttípus áll a legközelebb, ezért szerettem volna a valóságban is látni a kert elrendezését, növényeit, és Gazdájukat. Főképp az érdekelt, hogy a sok, magas növésű fa mellett miképp van lehetősége a többi növénynek a gazdag burjánzásra, hogyan lehet összehangolni a különböző igényű növények nevelését.
Erika nagyon szívélyesen fogadott bennünket, a kellemes, közvetlen hangulat hamar kialakult. Kedvesen és fáradhatatlanul válaszolt a kérdésekre, esetenként az ismétlődőekre is. Irigylésre méltó tudással rendelkezik az egyes fajokról, nagy szeretettel és - a kevésbé hozzáértők számára is - érthetően mutatta be őket. Az időbeosztás is jó volt, mindent megnézhettünk, és még egy kis lazításra is volt lehetőség.
A Zöld Pagony valóban gyönyörű! A stílusa egységes és letisztult. Erika gondosságával, törődésével, sok-sok vele töltött idejével valóban egy zöld oázist teremtett magának és családjának. Köszönöm, hogy a vendége lehettem!
Lukácsné Mezei Piroska

07 June, 2020

2020. jún.6-án ismét a Zöld Pagonyban jártam......a karantén óta először mozdulhattam ki ilyen rendezvényre. A kert most is a lelkemet simogatta......elvarázsolt szépségével, remek színeivel, a növények bujaságával. Ezt így csak teljes szívvel, hozzáértéssel és lelkesedéssel lehet megalkotni, ahogy házigazdánk, Sinka Erika tette-teszi.

Further information

A kertben látható növények egy  része már elérhető társoldalunkon a Florapont online árudáiban is. Ha megtetszett valami, most már megis rendelheted!

További részletek:

florapont online áruda

Hudákné Istvánffy Zsófia kertlátogatónk programról írt élményeit blogbejegyzéseink között olvashatod: Zöld pagony élménybeszámoló

Fábián Ildikó kertlátogatónk programról írt élményeit blogbejegyzéseink között olvashatod: Zöld pagony élménybeszámoló

A Zöld pagonyról készült kertterv és kertleírás:

zöld pagony kertterv


A Zöld pagony Budapest egyik külső, peremkerületében található. A telek formája eltér a megszokottól, mivel nem a hagyományos négyszögletű, vagy téglalap alakú, hanem ötszögletű. Ezt a különlegességet az itt lakók ki is használták, nagyméretű (75 m2) teraszt kialakítva a lakóház ölelésében, valamint több „lakószobát” kialakítva a 1290 m2-es kertben.
Az utcáról az enyhe emelkedésű, kockakővel kirakott (1.) gépkocsi feljáróról, vagy gyalogosan a (2.) kertkapu felől lehet megközelíteni a házat. Az előkertben (3.) kanyargós út vezet a ház bejárati ajtajáig. A járda szélén terrakotta edényekben változatos virágbeültetések sorakoznak virágzó évelő növényekből. Mivel ez a rész észak- északkeleti, ezért az itt élő növények ennek megfelelően lettek beültetve (a területet hatalmas ezüstjuharfa uralja, valamint több fajta japánjuhar és ujjas juharfa, árnyékliliomok, babérmeggy, korallberkenye, sásliliomok, kutyatej, tűzeső, borostyán fajták bő választéka található) a kőből megépített kis kör alakú csobogó körül (a), melyben kaliforniai Vizi pipacs és tarka levelű kálmos nő.
A garázs bejárata előtt –déli irányba- elhaladva jutunk el a kert számos vízcsapjából az egyikhez (4.), melyet virágágyás vesz körül félkörívben, valamint számos cserepes évelő növényekből kialakított együttes kapott helyet. Itt található a kerti szerszámok tárolására, a házból is megközelíthető (5.) szerszámoskamra. Tovább haladva a kanyargós járdán a kerti zuhanyozó (6.), a szalonnasütő (7.) érintésével érünk el a deszka borítású stéghez (8.), melynek ¼ része a tó (b) fölé nyúlik. Felette a fából készült pergolán vadszőlő kapaszkodik és ad árnyékot a meleg nyári napokon.
A kert délkeleti része felé haladva lépőkövekkel kiépített ösvény vezet. Jobbra a komposztáló (11.) és a kicsike konyhakert (12.) felé, illetve balra, a száraz patakmeder (9.) felett visz el az út. A tó (b) és a kisebb domb mellett (10.) elhaladva és megkerülve ráláthatunk a (13, „Kiserdő”-re, ahol nevéhez hűen borostyán, indás ínfű, gyöngyikés gyepliliom, bőrlevél, páfrány fajták, cédrusfa, tuja, nyírfák nőnek.
Visszakanyarodva, lejövet a dombról, a „Hortenziás pihenő”-nél (14.) ülhetünk le egy pillanatra, a kihelyezett, összecsukható székeken. A nagy fűfelületet -amely régen a gyerekek focipályája volt-, megkerülve eljutunk a kert északi részébe (15.), ahol ennek megfelelően jobbára árnyéktűrő növények találhatóak.
A kanyargós járda mentén virágágyások, virágszigetek mellett elhaladva (16.) visszatérünk a ház bejáratához (3.)

A lakóház nyitott „V” alakja körbeöleli a déli fekvésű teraszt (c), melyet vegyes kiültetésű, évelőkből álló virágágyás keretez, innen rálátni a kert nagy részére is.

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.