Ilona-kert

Pest megye

Göd

Garden's features

Garden's description:

A  '80-as évek óta épülő kert igazi csendes oázis. Koros fák, örökzöldek uralják, de helyet kapott kerti tó is. A kert a tulajdonos családjának munkája, a kialakítás során a természetességhez közeli állapotot tartották szem előtt, de figyeltek, hogy a kert sokszínű, évszakonként változó legyen. Kerülik a vegyszereket, tekintettel az itt szállást, menedéket kereső kisállatokra. 

A kertet a nagypapa kezdte építeni, betelepíteni a '80-as évek elején. A kezdetektől szempont volt, hogy a kert önfenntartó legyen, így olyan növénytársításokat telepítettek, amelyek zárják a gyomosodást azokon a részeken, ahol nem történik fűnyirás (pl. borostyán, vinca major, gyöngyvirág, gólyorr, illetve betelepült a réti boglárka, ami szintén jól kiszorítja a gazokat).

Az évtized végére a kert elnyerte arculatát, amely azóta is folyamatosan változik, fejlődik. A megkezdett munkát a 2000-esévek elejétől az unoka folytatja. 

A kert május közepétől  kezd igazán virítani, és egészen novemberig látványos, minden évszakban látunk valami érdekességet.

Type:
Ornamental garden, Species garden, Bird-friendly garden
Construction:
English landscape garden
Spoken languages:
Hungarian
Garden's size:
2000 sqm
Year of construction:
1980

Garden's host

Kántor Attila - Ilona-kert

"Igényes díszkertgondozással foglalkozom, egyedi, alkalmi ötletekkel, megoldásokkal adott problémákra, amik mindenkinél különbözőek. Munkám során kérés esetén a beültetéseket, növénytársításokat, bokorformákat mindig az adott területhez passzoló hangulat, érzés, igény alapján helyben hangolom össze." 

 

 

Reviews (2)

29 May, 2018

Imádtam az Ilona kertet!
Ahogyan lépdeltünk végig a füves ösvényeken, és mindig egy-egy újabb csoda, egy növényritkaság tűnt elő!
Úgy éreztem magam, mintha kiállításon lennék, ahol egymást érik a gyönyörűbbnél gyönyörűbb műalkotások, melyeket a gondos kertész és a természet együtt alkotott. Nagyon szimpatikus volt a fiatal házigazda, és apukája (aki a kertet eredetileg betelepítette), nagy szaktudással mutatta be nekünk kertje minden kincsét.
Külön értékeltem, hogy rámutatott arra: a kert fenntartása nemcsak görcsös erőlködés, hanem könnyed játékosság is lehet - persze, hogy láttuk a rengeteg munka eredményét, de számomra az is nagyon szimpatikus volt, hogy a kertfenntartás megkönnyítése cél volt, ezért olyan részleteket épített bele a képi látványba, hogy egyszer s mindenkor bele is simuljon a tájba, de fenntartás szempontjából is könnyebben megélhető legyen.
Olyan fenyő és lombhullató cserje ritkaságokat láttunk, amiknek ahogy hazaértem, utána néztem, mert nem tudtam semmit róluk, és sok esetben a házigazda (aki szakmáját tekintve kertész) maga is azt mondta, több év kutató munka áll egy-egy ritkaság beszerzése mögött. Összegezve azt tudom mondani: egy élő kiállítás varázslatos "képeit" láttuk, csodásan megkomponálva, gyönyörűen fenntartva, és nagyon hálás vagyok, hogy láthattam.
A szépséges kis tavacskán a rengeteg sárgálló vízitök között réce pár úszkált - évről évre visszatérő vendégei a kertnek... ők is szeretnek ott lenni.
A háziasszony jóvoltából szendvics, üdítő és kávé is várt minket a nagy hőségben, kedves kis ajándékai (saját szaporítású pici kaktusz, melyeknek a cserepét egyenként ő festette le) teljesen elvarázsoltak.
Köszönöm szépen, hogy ott lehettem.Tünde

28 May, 2018

Az "Ilona-kert" nem is kert, hanem egy nagy park. Engem a sok örökzöld bűvölt el, de vannak cserjék - szép japán juharok - virágos bokrok, rózsák és más virágok is. B.E.

Further information

A kertről részletesen olvashatsz alábbi blogbejegyzésünkben: Nagyapáról unokára

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.