Különleges növények kertje

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Nagykörű

Garden's features

Garden's description:

A múlt és a jövő zöldségei egyszerre, egy kertben!

A zöld ezer árnyalata, a virágzó fűszer- és gyógynövények, a meghökkentő alakú termések szemet gyönyörködtetők. A fűszernövények levelét megdörzsölve és szagolgatva élvezhető az aromájuk, sőt egyiket-másikat el is lehet rágcsálni. Valóságos illat- és ízorgia az orrnak és az ízlelőbimbóknak.

Aki szereti a sokféle fűszer- és gyógynövényt, a különleges hazai és egzotikus gyümölcsök illatát és látványát, annak érdemes megtekinteni a házaspár csodakertjét, ahol növényeket, recepteket cserélhet, és feltöltekezhet csöndből és nyugalomból, derűből és harmóniából.

 

Type:
Vegetable garden, Species garden, Bird-friendly garden, Cottage garden
Spoken languages:
Hungarian
Garden's size:
2500 sqm
Year of construction:
1990

Speciality

A zöld ezer árnyalata, a virágzó fűszer és gyógynövények, a meghökkentő alakú termések szemet gyönyörködtetők. A fűszernövények levelét megdörzsölve és szagolgatva élvezhető az aromájuk, sőt egyiket másikat el is lehet rágcsálni. Valóságos illat- és ízorgia az orrnak meg az ízlelőbimbónak.

A különleges zöldségnövények a világ sok országából származnak. Csak olyan növényekkel foglalkozik a tulajdonos, aminek a tartása ezen az éghajlaton is megvalósitható. Elsődleges célja, hogy bemutassa, megtermelhetők minden különösebb befektetés nélkül olyan növények is, amik a köztudatban ismeretlenek.

Figyelmet érdemelnek még a gyógynövények, ami a család számára nyújt alkalmi elixírt. A nagyszámú növényféleségek sokféle betegségre, és alkalmi probléma megoldásra alkalmasak.

A zöldségnövények feldolgozhatósága és gasztronómiai élvezhetősége figyelemre méltóak. Megtalálható itt a „Zerge szarva”, amit savanyítanak, a kínai datolya vagy Yuyuba ami kellemes őszi gyümölcskülönlegesség. Van itt édesburgonya, lilaburgonya, pok choi, vérfű, mexikói futó paprika és ananászcseresznye, himalájai datolya és ehető margaréta. És még vagy ötszáz másik.

Minimálisra csökkentették a szintetikus permetleveket, igy bár amit termelnek nem teljesen épek, de biológiailag tiszták és ehetőek. Nem felejtkeztek el a hűsítő vagy teaféleségekről sem. Szépen terem az arab menta amit Marokkó déli részéről hoztak vagy teaként használt 6 féle Ápolka (Monarda didima és alfajai) a Kínában vagy Japánban termelt Agatashe Rugoza fehér vagy kékvirágú egyedei.

Garden's host

A tulajdonos 1990 óta foglalkozik különleges növények termesztésével. Kertjében kizárólag olyan növények találhatók meg, amik termesztése ezen az éghajlaton is megvalósitható. Elsődleges célja, hogy bemutassa, megtermelhetők minden különösebb befektetés nélkül olyan növények is, amik a köztudatban ismeretlenek.

Reviews (3)

21 September, 2020

Nagyon jól éreztem magam, és nagyon tetszett ez a vegyes, sok-sok különlegességet, eddig csak névről ismert növényt/zöldséget tartalmazó kert.
A házigazdák kedvesek voltak, sok információt tudtak mondani az egyes zöldségek felhasználásáról.
Megsüvegelendő, hogy mennyi mindent gondoznak.
Egy tavaszias időszakban is szívesen ellátogatnék, amikor a virágzást is meg lehet figyelni.
Köszönöm a lehetőséget, sok újdonsággal és ismerettel gazdagodtam. Ágnes

17 September, 2019

Nagyon kedves embereket ismerhettünk meg, sok tapasztalattal gazdagodtunk. A kertben rengeteg érdekes és különleges növény van, sokat kóstoltunk. Vannak vicces növények (zsibbasztó), édeskés (jujuba), rengeteg fűszer.
Finomak a savanyúságok, szörpök, mindent házilag készítenek. Jót beszélgettünk, remélem máskor is vissza tudunk térni. Kaptunk magokat, cserjéket, igyekszünk hasonló alapossággal gondozni őket, mint előző gazdái. F. Zsófi

27 June, 2018

Nagyon kellemes látogatás volt. Rengeteg érdekes dolgot láttunk, hallottunk, kóstoltunk és tanultunk! :-) Köszönjük a szép napot!

Further information

A június 15-i program tartalmából:

Még találni sötétre érett cseresznyét, a „világ” legfinomabb cseresznyéjéből, Nagykörűben. Az itt található klíma és a Tisza öntés talaja, páratlan ízű Germersdorfi cseresznyét produkál, melynek mérete átlagosan 3 cm. A kertben még eltevésre is vásárolhatsz is, ezt az igényed kérünk, előre jelezd nekünk!

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.