Együtt élni a természettel

Pest megye

Vácrátót

Garden's features

Garden's description:

A kert természetbarát otthonunk része. A kb. egy hektáros területen családunk (tervezőként is) több évtizede folytat élőhely-rehabilitációs tevékenységet, többek között természetközeli száraz és nedves rétek, mezsgyék, erdőcske visszatelepülésének segítésével.

A ház körüli, intenzívebb kertként használt területeken és a külső részeken egyaránt törekszünk a hazánkban honos növényfajok telepítésére (ez a jelenlegi főbb kerttervezési iránytól jelentősen eltér!).

Szeretünk kísérletezni a kertünkben-házunkon, így számos kevésbé elterjedt, környezetkímélő megoldást is alkalmaztunk. Ennek egyik példája a lakóház tetején található természetközeli zöldtető. A díjnyertes lakóegyüttes az átlagostól eltérő, a "vadabb", "természetközelibb" megoldásokra nyitott érdeklődőket várja.

Type:
Bio & organic garden, Bird-friendly garden, Wildlife garden, Green roof
Construction:
Professionally designed garden, Professionally landscaped garden
Spoken languages:
Hungarian
Garden's size:
10,000 sqm
Year of construction:
1994; külső kertrészek 1995-től; belső kertrészek 2003.; zöldtetők: 2002. és 2007.

Speciality

A természetbarát kert épített elemei döntően újrahasznosított, ill. újrahasznált anyagból készültek. A külsőbb kertrészeken természetközeli, folyamatos átalakulásban lévő facsoportokkal vegyes rétek, a "belső", a család által intenzívebben használt kertrészeken környezetbarát burkolatok, fűszer- és gyógynövényekkel, régi típusú gyümölcsfákkal tarkított növényegyüttesek találhatók.

A kert a honos flóra mellett a honos állatvilág táplálkozására, megtelepedésére is szolgáló megoldásokat is bemutat (sünök, rovarok, madarak, gyíkok stb.). További természetbarát elemek között megszemlélhető a nádgyökérzónás szennyvíztisztító, a mini bio-veteményes, a különféle falfuttatási módszerek.

Garden's host

Garden's designer

A házigazda táj- és kertépítész mérnök, aki szakmai munkáiban törekszik a természetbarát megoldások alkalmazására, a természeti folyamatok kerten belüli segítésére. A zöldtető építész (szintén házigazda) bevonásával készült.

A kert tervezője hosszú ideje foglakozik környezeti nevelési, természetismereti foglalkozások vezetésével is.

Reviews (2)

09 July, 2018

Együtt élni a természettel kerlátogatásról a véleményem alapvetően pozitív, Tetszett a történet és az alapelv amit követnek! Viszont nekem kevés volt a kert. 1 Ha és kerttervező tulajdonos hallatán nem erre számítottam. Ez inkább volt természet séta, mint kertséta,kis hiányérzetem maradt.Természet sétának tökéletes és jól éreztem magam, mezítláb is sétéltam. Köszönöm!

08 July, 2018

2018.július 7-én Vácrátóton jártam, az Együtt élni a természettel program keretében.Nagyon kellemes és tanulságos séta volt, házigazdánk részletesen mesélte kertjük kialakítását és készségesen válaszolt minden kérdésünkre. Kis képes összefoglaló a sétáról

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.