Paeoniás kert

Fejér megye

Sárbogárd

Garden's features

Garden's description:

"A kertben, akár az élet egyéb területein is szenvedélyes gyűjtő vagyok, így egyes növényfajták tekintetében különleges szín- és forma változatokat igyekszem beszerezni és megtartani. A díszkertben több mint 330 fajta növény gyűjteménye lelhető fel, többek között mind a fás-, mind a lágyszárú paeonia bokroknak kb. 6-8 féle színváltozata díszíti a kertet. Szeretem a különlegességeket és az egzotikumokat is, melyek a gyümölcsösben is megtalálhatóak. Elmondható, hogy az eddig befektetett munka kezd beérni, a növények többsége megszokta a helyét, megerősödtek, miközben a kert mikroklímája is változott, amihez alkalmazkodni kellett. A látogatóknak szívesen mesélek saját növényszaporítási eredményeimről."

A három részre tagolódó kert elsó része kimondottan díszkert, a középső része átmenetet képez a díszkert és a haszonkert között, míg az utolsó rész jobbára gyümölcsös és konyhakert.

Type:
Ornamental garden, Vegetable garden, Species garden
Visit:
Disabled access
Spoken languages:
Hungarian
Garden's size:
2100 sqm
Year of construction:
2002

Speciality

A díszkertben sokféle növény gyűjteménye lelhető fel: mind a fás-, mind a lágyszárú paeonia bokrok kb. 6-8 féle színváltozatát találjuk, kétfajta japán juhar, íriszek kb. 20 féle színváltozata, 8-10 fajta gólyaorr, legalább 10 fajta páfrány, primulák, árnyékliliomok, telt virágú szíriai mályvacserje több színváltozata, kínai mammutfenyő, legalább 10 féle sásliliom, többféle fűszercserje, magnólia, kínai selyemmirtusz és rengeteg hagymás növény: erdei szellő rózsa, téltemető, fürtös gyöngyike, hóvirág, tőzike, sáfrány, tulipánok, jácint, nárciszok, salamonpecsét, tüdőfű, odvas keltike, medvehagyma, stb díszíti a kertet. A haszonkertben olyan különlegességet ültettem, mint a datolyaszilvafa, jujuba, indiánbanán, télálló citrom, japán mazsolafa, fanyarka, mézbogyó, kiwi, naspolya, füge, stb.

Garden's host

Kántor Attila

A kertben, akár az élet egyéb területein is szenvedélyes gyűjtő vagyok. szeretem a különlegességeket és az egzotikumokat is.  A látogatóknak szívesen mesélek saját növényszaporítási eredményeimről.

Places to see nearby

Érdemes felkeresni a közeli Rétimajor gyönyörű természetvédelmi területén található halastavakat. A júniustól augusztusig tartó szabadtéri lótuszvirágzás egyedülálló Magyarországon! További látnivalók: Cecei Csók István múzeum, a dégi Zichy kastély, a dunaföldvári és a simontornyai vár

Reviews (1)

04 May, 2019

Attila kertje izgalmas gyűjteménye a változatos színű és korú (van köztük 40 éves is!) bazsarózsáknak és egyéb évelőknek. A tulajdonos komoly munkával varázsolta tele díszkertjét különféle fásszárú és lágyszárú bazsarózsákkal, melyek virágzási ideje természetesen nem esik egy időbe. A természet nem volt kegyes velünk: a látogatást megelőző éjszaka hatalmas vihar volt, széllel és esővel, ami bizony megtépázta a gyönyörűséges, épp virító, hatalmas bokrokat. Ennek ellenére, még így, kényszerű elmúlásukban is pompázatos látványt nyújtottak. Körbejárva a kertet, megcsodáltuk a szintén nagy fajtagazdagságot mutató páfrányokat is, melyek láthatóan szeretik helyüket, és csodásan burjánzanak. A haszonkertben ritka, különleges, termő gyümölcsfák vannak, köztük a gránátalma, ami minden évben komoly terméssel örvendezteti meg a családot, láthatóan gondos kezek ápolják őket. A válogatott gyümölcsfák között ősmagyar fajták is vannak, mert a házigazda az értékmentést is nagyon fontosnak tartja. Attila egyedül, maga gondozza a kertet, felesége megsúgta, előfordult, hogy sötétben, fejlámpával permetezett, hiszen munka mellett a nap 24 órája számára is időnként kevésnek bizonyul. A látogatás zárásaként kedves és pazar vendéglátásban volt részünk, megkóstolhattuk a feleség saját készítésű pitypangszörpjét, ami megkoronázta a szép délutánt. Köszönjük a lehetőséget!

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.