Csodás kertem

Somogy megye

Kaposvár

Garden's features

Garden's description:

A kert stílusa valahol a természetközeli és az angolkert között van, méretes vegyes border ágyásokkal. Kissé "kócos", mérete miatt soha nem tökéletes. A több mint 4000 négyzetméter beültetése apránként történt, a hátsó rész 10 éve még kukoricás volt.

A kert valóságos növénygyűjtemény. Rengeteg cserje és évelő díszíti a kertet, amely egész évben ad valami látnivalót, még télen is van virágzó növény, ekkor nyílik a Viburnum bodnantese és a Mahonia x media Charity. A folyamatos beültetés miatt a kert nagyobbik részén még sok "óvodás" növény van, számos ritkaságot csak igen kis méretben lehetett beszerezni. A kert tervezése, beültetése és fenntartása (kivéve a férj által végzett fűnyírást) is a tulajdonos keze munkája.

Type:
Species garden
Highlighted:
New entry
Spoken languages:
Hungarian
Garden's size:
4300 sqm
Year of construction:
2001

Speciality

A kertben közel 200 fát ültettem, örökzöldeket és lombhullatókat egyaránt. 

Nagy szerelem az örökzöldek, rengeteg változat él a kertemben: pl. Magnolia grandiflora, Sequoiadendron g. Barabits Requiem, Calocedrus decurrens, Cedrus deodara Karl Fuchs, Chamaecyparis Imbricata Pendula, de van Picea breweriana, Picea smithiana, Picea abies Inversa.

Lombhullatók közül olyanon találhatók, mint Magnolia tripetala, Wada's Memory, Susan, Alba Superba, Cleopatra, Daybreak, Sieboldii, Wielsoni. valamint Halesia Carolina, Taxodium distichum alap és változatok, számos Acer, Fothergilla, Abelia, Neillia, Diervilla, hogy a cserjék közül is említsek.

Több mint 150 féle rózsa virágzik a kertben, ezek közül sok az ún. történelmi.

Garden's host

Lenyűgöznek a növények, főleg az örökzöldek, de nagy szerelem a rózsák, a juharok, a hortenziák is. Fantasztikus érzés látni az általam ültetett növények fejlődését. A kert még fiatal, az első ezer négyzetméteren is alig 15-17 éves a legidősebb növény, míg a hátsó több mint 3 000 négyzetméter beültetése gyakorlatilag folyamatos. Az évek során gyűjtő lettem, a kertben nagyon sok igazi ritkaság van, a növénylistát megtalálhatjátok a Csodás kertem Fb oldalán.
See all

Reviews (6)

18 August, 2019

Augusztus 10.-én, ezen a jó meleg nyári nap délutánján voltunk Petra kertjében. A nagy, változatos kert és házigazdánk kedvessége, szakmai tájékoztatása feledtette velünk a nagy kánikulai hőséget. Öröm volt hallani lelkes beszédét a kert keletkezéséről és napi teendőiről. Záporozó kérdéseink soha nem maradtak válasz nélkül. megcsodáltuk a sokféle, különleges örökzöldet, a pompás juharok sokféleségét, a cserjéket – bokrokat. Szerencsénkre most pompáztak a hortenziák, üdítve a már letűnőben lévő, elnyíló évelők látványát. Szándékunk, hogy a jövőben újra meglátogatjuk a kertet május – júniusi időpontban. Ez az augusztusi időpont nem igazán szerencsés, mert a hosszú, csapadékban szegény nyár megviseli az amúgy szépen gondozott kerteket is. És nagyon remélem, hogy 5 – 6 év múlva lesz szerencsénk megnézni, mekkorát fejlődtek a most még mini csemeték. Programunk végén nem maradt el a szokásos szíves vendéglátás – jólesett a finom, hideg fagyi, a kávé, na és a jó hideg víz! Nagyon örültünk az ajándék növényeknek is. Summázva: ismét gazdagabbak lettünk egy szép élménnyel, nagyszerű embert ismertünk meg Petra személyében, akaratereje, optimizmusa példaértékű. Bátran ajánljuk a programot minden kerttulajdonosnak és azoknak is akik csak szeretnek gyönyörködni a természetben. Üdvözlettel: Emi és János Dombóvárról

17 July, 2019

Az angol filmekben már régóta csodáltuk a kertlátogatásokat, nagyszerű, hogy már Magyarországon is lehetőség van erre. Nagyon örülünk, hogy az első alkalommal Petra csodás kertjét látogathattuk meg. A blogján keresztül valamennyire már megismertük őt, de a valóság mind a személyét, mind a "birodalmát" tekintve felülmúlta legmerészebb várakozásunkat is. A növények igényeit, sajátosságait is figyelembe véve és a saját elképzelését is megvalósítva, hihetetlenül sokszínű gyűjteményt hozott létre. Különösen tetszett, hogy a fák, bokrok, virágok a maguk természetességében, szinte korlátok nélkül mutathatják meg szépségüket. Az ígéret, a várakozás, a folyamatos változás és megújulás kertje! Köszönjük, hogy ott lehettünk! Baksa Melinda, Balogh Éva, Német-Baksa Judit, Cseke István

27 May, 2019

Valóban gyűjteményes kert... nagyon sok csodaszép és drága növényt láttunk, köztük igazi különlegességeket is. A tulajdonos inkább gyűjtő, mint kertész szemlélettel, igen határozottan építi a kertjét.

Further information

Deseda tó és arborétum

 

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.