Kavicskert sok zölddel

Budapest

Budapest XV.

Garden's features

Garden's description:

Kert vagy kutyák? A legtöbb kerttulajdonos számára ez örök dilemma. Az én válaszom egyértelműen: mindkettő.

A több mint 700 m2 területű kertet 3 kutya is használja, s mindezt úgy, hogy sem a kialakítás, sem a fenntartás során nincs szükség igazán kompromisszumokra.

A kert kialakítása a 80-as években indult, de mivel az idők során hatalmasra nőtt tiszafák, fenyők, gyümölcsfák teljesen eluralták a kertet, az utóbbi 2-3 évben elkezdődött a kert megújítása, a régi elöregedett fák helyére új kiültetések telepítése. Jó példa az idős és az új egyedekből álló összeültetések harmonikus kialakítására. A kert egyik érdekessége a sok formára nyírt örökzöld, amelyek virágzó növényekkel kombinálva izgalmas növénytársításokat eredményeznek, de a legnagyobb kedvencek a hortenziák és a kutyatejfélék, melyekből többféle is látható.

A kert több részből áll: elől a napfényben fürdő mediterrán táj - gránátalmákkal, levendulával, fügével; a hátsó részben koros örökzöldek árnyékban növénykiültetések váltakoznak kavicsos vagy füves nyílt területekkel. Mindenhol nézelődésre, pihenésre csábító paddal vagy székekkel.

Type:
Ornamental garden
Highlighted:
New entry
Visit:
Child-friendly garden
Spoken languages:
Hungarian, English, German
Garden's size:
750 sqm
Year of construction:
1980

Speciality

30 éves arizonai ciprus, japán ciprus, andalúziai jegenyefenyő, termő vadcitrom és gránátalma.... A több évtizedes örökzöldeknek köszönhetően a kert nagyobb része ma már inkább félárnyékos, ahol jól fejlődnek a páfrányok, hortenziák, borostyánok is. A régi gyűjteményből idő hiányában ma csak pár idősebb bonsai maradt, amelyek a kert kiemelt részén kaptak helyet.

És természetesen a kutyák. Az érdeklődők számára gyakorlati tanácsok, hogyan legyen gondtalan az együttélés egy díszkertben.

Garden's host

Berta Noémi

Mivel munka mellett magam gondozom a kertet, fontos volt egy könnyen fenntartható, de mégis dekoratív kert kialakítása.

Reviews (3)

05 August, 2019

Ismét egy szép KERTben jártam: részt vehettem a KAVICSKERT SOK ZÖLDDEL nevű ismertető sétán.
Családi házas környezetben, régi, családi örökségben lakik a házigazda, Berta Noémi. Kertjét fokozatosan alakította át a gyakorlatilag csak örökzöldeket tartalmazó kertből azzá a kis színes oázissá, ami most látható nála. Kedves, készséges házigazdát ismertem meg benne, bőséges információkkal tette még élvezetesebbé a látványt Sok különlegesség is van, amit máshol nem nagyon látható.
Kedvencei a lilás színű növények, amik remekül tarkítják a zöldek "egyhangúságát"
Külön öröm volt számomra, hogy nagyon sok növénye un."mentett" volt: az áruházakban már halálra ítélt, száradóban lévő növényeknek adott új esélyt. Meg is hálálták, mert csodaszépen életre keltek és díszítik a kertet.
Két barátságos, szintén "mentett" négylábú is fogadott, nagyon örültek a vakargatásnak, símogatásnak. Számukra ültetett kis "legelőt", különben mindegyik - ízlése szerint - a dísznövényeket ette. P. Katalin

01 July, 2019

Ismét egy kellemes élményben volt részem a Kavicskert sok zölddel látogatás alkalmával. Én a magam részéről nagyon szeretem a régi házakat és kerteket. Azon kívül, hogy én is ilyenben élek, szerintem a régi házaknak különleges atmoszférája van. Egy régi kert, amelyben hatalmas és ritkaságszámba menő fák vannak különleges élménnyel ajándékozza meg a látogatót. A háziasszony kedves szavai a régi családtagokról, történetekről növelik az amúgy is csodás " fílinget". Nagyon kellemes délutánt töltöttük el, a rekkenő hőséget finom mentás limonádéval enyhítette a gondos háziasszony. Köszönettel Erzsébet

08 May, 2019

A Kavicskert sok zölddel kertlátogatás kellemes, családias hangulatban telt. A kert szép, rendezett, jó ötletadó mindenki számára, aki hangulatos, élhető, növényekben gazdag kertet kíván kialakítani barátságos kutyusokkal. Hasznos tanácsokat kaptunk a növényekkel és a kertgondozással kapcsolatban. A kerttulajdonos, Noémi odaadó vendéglátó és leleményes kertgazda. Tavasztól őszig bármikor üdítő program.Köszönöm a lehetőséget.Csilla

Further information

A legizgalmasabb időszak a tavasz, amikor a hagymások mellett a díszcseresznyék, díszalmák, illetve a hatalmas vadcitrom bokor virágzik, valamint az ősz, amikor a díszfüvek teljes szépségükben pompáznak, s beérnek a füge, gránátalma termései is.

Információ mozgáskorlátozottak részére: kis lépcsők vannak, ha van segítség, akkor elfér a kerekes szék

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.