Kavicskert sok zölddel

Budapest

Budapest XV.

Garden's features

Garden's description:

Kert vagy kutyák? A legtöbb kerttulajdonos számára ez örök dilemma. Az én válaszom egyértelműen: mindkettő.

A több mint 700 m2 területű kertet 3 kutya is használja, s mindezt úgy, hogy sem a kialakítás, sem a fenntartás során nincs szükség igazán kompromisszumokra.

A kert kialakítása a 80-as években indult, de mivel az idők során hatalmasra nőtt tiszafák, fenyők, gyümölcsfák teljesen eluralták a kertet, az utóbbi 2-3 évben elkezdődött a kert megújítása, a régi elöregedett fák helyére új kiültetések telepítése. Jó példa az idős és az új egyedekből álló összeültetések harmonikus kialakítására. A kert egyik érdekessége a sok formára nyírt örökzöld, amelyek virágzó növényekkel kombinálva izgalmas növénytársításokat eredményeznek, de a legnagyobb kedvencek a hortenziák és a kutyatejfélék, melyekből többféle is látható.

A kert több részből áll: elől a napfényben fürdő mediterrán táj - gránátalmákkal, levendulával, fügével; a hátsó részben koros örökzöldek árnyékban növénykiültetések váltakoznak kavicsos vagy füves nyílt területekkel. Mindenhol nézelődésre, pihenésre csábító paddal vagy székekkel.

Type:
Ornamental garden
Visit:
Child-friendly garden
Spoken languages:
Hungarian, English, German
Garden's size:
750 sqm
Year of construction:
1980

Speciality

30 éves arizonai ciprus, japán ciprus, andalúziai jegenyefenyő, termő vadcitrom és gránátalma.... A több évtizedes örökzöldeknek köszönhetően a kert nagyobb része ma már inkább félárnyékos, ahol jól fejlődnek a páfrányok, hortenziák, borostyánok is. A régi gyűjteményből idő hiányában ma csak pár idősebb bonsai maradt, amelyek a kert kiemelt részén kaptak helyet.

És természetesen a kutyák. Az érdeklődők számára gyakorlati tanácsok, hogyan legyen gondtalan az együttélés egy díszkertben.

Garden's host

Berta Noémi

Mivel munka mellett magam gondozom a kertet, fontos volt egy könnyen fenntartható, de mégis dekoratív kert kialakítása.

See all

Reviews (6)

17 July, 2020

Meglepetés! Egy titkos mini botanikuskert a 15. kerületben. Bár nem túl nagy, de nagyon szép kert, kedves házigazdával és rengeteg növénykülönlegességgel, kiváló elrendezésben. A házigazda értője a kertnek, a növényeknek, rengeteget mesélt a kiültetésekről. A barátságos kutyák külön extra. Mindenképpen érdemes volt meglátogatni.
A kert: *****
Házigazda szakértelem: *****
Vendéglátás: *****
Kutyák: *****

27 October, 2019

Ma én is megnéztem a kertet és valóban nagyon érdekes élmény volt. A kert több komplex növénytársításból áll, mégis csodálatos az összhang. Különösen tetszett a vadcitrom, a gránátalma, és persze a valódi főszereplők, a ciprusok. Nagyon köszönjük Noémi szakértő ismertetését, amely ugyanakkor szórakoztató is volt egyben. Egy mélyen humánus gondolkodású embert ismertünk meg. Köszönöm szépen a tartalmas ismertetést. J. Ágnes

19 October, 2019

Sok szeretettel ajánlom ennek a kertnek a meglátogatását, mert különleges és nem is gondolná az ember az utcáról nézve hogy mit is rejthet a hátsó kertrész. Noémi pedig nagyon kedves és hozzáértőn, sok munkával gondozza növényeit! Orsolya

Further information

A legizgalmasabb időszak a tavasz, amikor a hagymások mellett a díszcseresznyék, díszalmák, illetve a hatalmas vadcitrom bokor virágzik, valamint az ősz, amikor a díszfüvek teljes szépségükben pompáznak, s beérnek a füge, gránátalma termései is.

Információ mozgáskorlátozottak részére: kis lépcsők vannak, ha van segítség, akkor elfér a kerekes szék

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.