Tájkert a Mecsek lábánál

Baranya megye

Pécs

Garden's features

Garden's description:

Pécs külterületén található a dombos fekvésű, park jellegű kert, mely 2010 óta szépül. Egy meredek fekvésű, nehéz, agyagos talajon ápoljuk és gyarapítjuk, lehetőleg a minimális vegyszeres kezeléssel. Ilyen nehéz terepen is szépen fejlődnek a fenyők, a szőlő, a hagymások, ez bátoríthatja azokat, akik félnek elkezdeni a kertészkedést. A méretekből és a kötött talajból adódóan nincs angol szegély, helyette minden évszakban új csodák tárulnak fel.

A kert 2019-ben egy új rózsaágyással bővült, öt vasívből támasztékot kaptak a csemegeszőlők, három vasív mellé lilaakác került, és itt helyeztünk el egy új padot. Az ívek közeibe félszáz levendulát ültettünk. A kerti házikó szomszédságába egy romantikus kőpad költözött, különlegessége, hogy a többi pihenőhellyel ellentétben erről szemlélve nem a környező táj a főszereplő, hanem  - mintegy alulnézetből - csakis a kert.

Type:
Ornamental garden, Bird-friendly garden, Cottage garden, Wildlife garden
Construction:
English landscape garden
Spoken languages:
Hungarian, English
Garden's size:
8000 sqm
Year of construction:
2010

Speciality

Színpompás gerincét 120 rózsa, 50 gyümölcsfa és egy hangulatos liget alkotja. Változatos örökzöldek, köztük húszféle fenyő, valamint tuják, talajtakarók adják a struktúrát, peóniák és virágzó bokrok a színeket. Öt pihenőhely hívogat, ezek egyike a tóparton. Kis zöldségeskert és mediterrán dézsások is díszlenek. A kertből csodálatos panoráma nyílik a Mecsek teljes vonulatára a Jakab-hegytől a Zengőig.
A tájképi kert jó példát szolgáltat arra, hogyan lehet harmóniában együtt élni a természettel úgy, hogy az esztétika és a funkció is érvényesüljön. A gyümölcsfák, a rózsák és a fenyők olyan elrendezésben jelennek meg, hogy azzal egymás szépségét hangsúlyozzák. A lejtős terület ezt a hatást tovább erősíti.
Mivel a kerítés a birtok mérete miatt alig látható, a tekintetnek semmi nem szab határt, a környező táj is a kert részének tűnik, ezzel a végtelen szabadság érzetét kelti.

Garden's host

Dr. Gönczi Andrea
A gyerekkoromat falun töltöttem, de nemigen lelkesedtem a kerti munka iránt. Aztán felnőttként nagyot változott minden. 2009 nyarán vásároltuk a telket, amelyen felépült a házunk, és a 8000 m2-es domboldal megszelídítése olyan kihívást jelentett, amelynek nem tudtunk ellenállni. Két bölcsész, tapasztalat nélkül, csupán a sikerek okozta lelkesedéstől hajtva – így hoztuk létre ezt a lenyűgöző tájkertet, amely nemcsak minket varázsol el nap mint nap, hanem vendégeinket is.
Ez egy élethosszig tartó munka és tanulás, meg persze szüntelen öröm, amit az egyre szépülő kert vált ki. Szeretnénk ezt az élményt megosztani látogatóinkkal, és együtt örülni a természet csodáinak.

Reviews (3)

27 June, 2020

Számomra óriási élmény volt a pécsi kertlátogatás. Fantasztikus kilátás, hatalmas tér, folyton változó és gazdagodó növény kavalkád.
Hogy mivel varázsolt el ez a mecseki tájkert? Az egyediségével, a méretével, a növények sokszínűségével és számával, a történész-irodalmár házaspár által megtervezett és megalkotott tárgyakkal, a hatalmas ismeretanyaggal, amit Andreától hallhattunk, a helyrehozott borospincével, a történetekkel, amik a növényekhez kapcsolódnak, a kedves vendéglátással, amivel fogadtak minket, az isteni limonádéval és sütivel, és azzal a harmóniával, amit a tulajdonosok szeretete teremtett ott a domboldalon.
Már másodszor volt szerencsém körülnézni, - remélem minden évben eljutok, mert ezt tervezem – és most is elvarázsolt az a kitartás, amivel az elvadult tájat 5000 nm-n megszelídítették a kerttulajdonosok.
Csak néhány elképesztő szám: a kertben 40 gyümölcsfa, 20 fenyő, 120 különböző rózsa, rengeteg bokor és megszámlálhatatlan sok virág nevelkedik. És ha ez nem elég, akkor ott a gyönyörűséges tavacska tündérrózsákkal és halakkal, ami a séta végén a ház előtt üldögélve csodálható meg.
Azt gondolom ez a kert csodálatos példája annak, ahogy az ember szeretettel viszonyulva nagyon sok munkával átformálja a vadont, tisztelve a hely adottságait a természettel „közösen alkotva” tudja megtalálni azt a harmóniát, amiben a növények és mi emberek is osztozhatunk. Jövő nyáron is eljövök, ki nem hagynám!

01 June, 2020

Mesés kert lenyűgöző panorámával, végtelenül kedves házigazdákkal

01 June, 2020

Igazi látványosság,egy csodás kert ,gyönyörű kilátással,kedves házigazdákkal!

Further information

A kert a város külterületén található, kizárólag autóval vagy kerékpárral lehet megközelíteni. A birtoknak épp ez a legfőbb bája: privát éden a pusztaságban!

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.