Berki Királyság

Csongrád megye

Szentes

Garden's features

Garden's description:

3600 négyzetméteren kertészkedünk a családommal. Ebből 400 m2 gyümölcsös, 400 m2 veteményes-konyhakert, a többi angolkert. Még 500 m2 vár arra, hogy elkészüljön a nagy mű. 2004-ben kezdtem hozzá az embernagyságú gaztengerből Kew Gardenhez hasonló kis paradicsomot varázsolni az Alföld egyik legmelegebb-legszárazabb városában, Szentesen. Hatalmas kihívás volt. 

Nem akarjuk „túlpörgetni” a kertet, hagyjuk élni, ahogy ő szeretne. Sok növény nem marad meg, sok a próbálkozás… A kert a főnök, én csak gondoskodom róla! 

Type:
Ornamental garden, Vegetable garden, Bird-friendly garden, Wildlife garden
Construction:
English landscape garden
Spoken languages:
Hungarian, English
Garden's size:
3600 sqm
Year of construction:
2006

Speciality

A többek közt Austin és Kordes futórózsákkal befuttatott rózsalugast a kőművessel közösen építettük az utolsó szentesi téglákból. 

Készült egy "Kelet-szoba" is, mely egy kis hűsítő pihenésre csábít a kertészkedés után, valamint kellemes pihenést és hűsölést nyújt majd a kertlátogatás végén is.

Saját bevizsgált ásványvizünk van. A kertben egy 360 méter mélyre fúrt kút található, ami pozitív, és állandóan folyik. A városból a népek mind idejárnak ivóvízért, mert nagyon finom íze van! 

A telken a régmúlt időkből itt maradt egy közel 200 éves út menti feszület is.

A Tisza tőlünk mindössze pár kilométerre folyik, túloldala már Ópusztaszer tájvédelmi egysége.

Garden's host

Szabó-Gömöri Andrea

A virágok és növények minden nap elvarázsolnak és ráébresztenek a létezés csodás dolgaira. 13 évig éltem Angliában, ott ismerkedtem meg a botanika világával, amely egyből magával ragadott. Aztán jött a költözés, és a magyar Alföld megtanított arra, hogyan kell alkalmazkodni az itthoni viszonyokhoz. Mindig építek és mindig kísérletezek valami új létrehozásával a kertben.

Reviews (2)

01 June, 2020

Rendkívül barátságos fogadtatásban volt részünk,Andi és férje kedvesen kalauzolt bennünket a megérkezésünktől fogva.
A kert szépségének és rendezettségének látványa kiegészült a házigazda élményszerű történeteivel.
Az időnként kialakuló kölcsönös eszmecsere,a növényekről szóló ismertető, baráti beszélgetés hangulatát keltette,
Számomra újabb és újabb inspirációt adott a látogatás a saját kertem továbbfejlesztésére.
Köszönöm szépen,Andrea!

17 June, 2019

A Berki Királyság igazi unikum volt számomra. Persze már az is ámulatba ejtett, hogy az ország egy eldugott zugában szülessen meg ilyen csoda, de a kert nem ezért lett az egyik személyes kedvencem. Egyszerűen lenyűgözött, hogy Andrea a kert megalkotója profit megszégyenítő következetességgel, tudatossággal és a profitól szokatlan érzékenységgel alakította a kertet, emelte az építményeket, válogatta a növényeket, úgy, hogy aki a kertben sétál egy hamisítatlan angliai kertben érezheti magát. Akinek nincs lehetősége angliai kerteket látogatni, de akinek van, az is tegyen egy kulturális utazást itt nálunk a Kurca patak partján lévő lenyűgöző angolkertbe! Rácz Péter

Further information

A kertet felnőtteknek ajánljuk, kérjük, gyermekeket lehetőleg ne hozzanak magukkal!

 

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.