A boldogság kertje

Pest megye

Budajenő

Garden's features

Garden's description:

Ha szeretsz arborétumokban sétálni, erdőben kirándulni, dimbes-dombos helyeken kószálni, akkor igazán sok érdekességet nyújthat neked a kertünk. Elhelyezkedése egészen különleges: domboldalon található, 34 m szintkülönbséggel. Oldalt a szomszédok felé nincs kerítésünk, hátul egy kis erdőben végződik, ezáltal igazán tágasnak tűnik. A teraszok, lépcsők, sziklakertek kialakítása során rengeteg követ használtunk és építettünk be, melyek egy részét már benőtték a növények.

Kertünknek minden évszakban megvan a maga különlegessége. Kora tavasszal a rengeteg hunyor látványa gyönyörködtet bennünket, majd sorra bújnak ki a hagymás növények. A nyár a sás- és árnyékliliomok szezonja, ősszel pedig az elszíneződő falevelek és a krizantémok nyújtanak igazán különleges látványt. Bármelyik évszakban is látogatsz el hozzánk, kertünk mindig kínál valami különlegességet!

Type:
Ornamental garden, Species garden
Highlighted:
New entry
Visit:
Child-friendly garden
Spoken languages:
Hungarian
Garden's size:
5000 sqm
Year of construction:
1994

Speciality

A kert egyik különlegessége a nagyszámú hunyorgyűjtemény: Helleborus niger, legalább 15 féle H. orientalis, kétféle H. foetidus, valamint a H. korsika, mely magánkertekben igen ritka.

A nyári kert különlegességei a sásliliomok. Mintegy 30 féle magyar hibrid, 10 féle Íris sibirica és ugyanannyi féle Íris spuria, valamint a 10-15 féle, különböző levélszínű és méretű Hosta.

Garden's host

Házigazdák: Bejczi Zsuzsa és férje, Újj Dezső

„Mióta Budajenőn élünk, a kert számunkra életforma lett, mely ugyan folyamatos munkát igényel, de mi így és itt vagyunk boldogok!”

Bár végzettség szerint Zsuzsa a kertész, mégis mérnök végzettségű férje az, akinek a kerti munkák, a növények nyújtják az igazi kikapcsolódást, aki a kertészkedés során tud igazán elszabadulni a mindennapok gondjaitól. Szívvel-lélekkel lelkesedik növényeikért, melyek történetéről örömmel mesél majd a látogatóknak.

Reviews (3)

11 April, 2021

Az április 10-i kertnéző programon vettünk részt. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk és szép, napsütéses délután tudtuk megnézni ezt a hangulatosan beültetett kertet.
A teraszos kialakítás nagyon látványos. Hatalmas munka volt a házigazdák részéről a létrehozása.
Szimpatikus volt a hozzáállásuk az erdőből való növénygyűjtéssel, illetve oda való visszatelepítéssel kapcsolatban, aminek az eredményét meg is nézhettük.
A hunyorok és egyéb tavaszi kis virágok nyitják a sort a kertben, de igazán látványos majd a következő hónapokban lesz, ezért bízom benne, hogy lesz alkalmunk visszatérni többször is.
A házigazdák nagyon kedvesek, figyelmesek voltak.
A ház ura által készített nedűk fogyasztását a nem sofőrködő vendégeknek mindenképpen ajánlom. 😊

31 March, 2021

Kertszerető/kertművelő emberekkel tallkozni mindig öröm, így volt ez most is. Nagyon tetszik, ahogy a meredek lejtőt kialakította a házigazda, nem a szokásos unalmasan párhuzamos teraszokkal, hanem igazán tájképi jelleggel. A hunyorok csodaszépek voltak. Kicsit hiányoltam még több koratavaszi hagymás növényt, de így is nagyon élveztük, köszönjük, hogy láthattuk. A házi készítésű italok pedig különlegesek és nagyon finomak.

21 March, 2021

2021.március 20.-án voltunk a kertben. A házigazdák nagyon szívélyesen fogadtak! A kert hatalmas, kialakítása nagyon tetszett, a rengeteg hunyor látványa elképesztő volt. A különböző szintek megmászása , séta a kis ösvényeken és az erdő a telek határon felejthetetlen élmény marad! Sajnos a végén hóesés, szél és a hideg szinte menekülésre fogott minket! Köszönjük, nagyon jó élmény volt!

Further information

Kora tavasszal rengeteg különleges hunyorban gyönyörködhetünk, az árokparton is számtalan szép erdei növény bújik elő, tüdőfű, salamonpecsét, salátaboglárkák, nagyezerjófű díszlenek. Magunkba szívhatjuk a lonc fantasztikus illatát, találkozhatunk téltemetővel, hóvirággal, kökörcsinnel és még sokféle hagymás növénnyel.

Április-májusban a haranglábak, korai sásliliomok, szibériai íriszek virítanak, a szerencsések még néhány kockás liliomot is felfedezhetnek.

A nyári melegben a sásliliomok örvendeztetnek meg szépséges virágjukkal, de megcsodálhatjuk az árnyékliliomok sokféleségét, a selyemakácfa virágtengerét is. És persze hűsölhetünk az óriási körtefa árnyékában, a fenyőket figyelve pedig eltűnődhetünk az élet múlandóságán, hiszen azok egykor még karácsonyfáink voltak.

Ősszel az elszíneződő falevelek és a krizantémok nyújtanak különleges látványt.

A helyszínen vásárlási lehetőséged is lesz, évszaktól függően hunyorok, hosták közül vásárolhatsz!

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.