Dereskert

Nógrád

Pusztaberki

Garden's features

Garden's description:

Üdvözöllek kedves látogató! Északon, egy kis faluban található a kertem. Nálunk hetekkel később köszönt be a tavasz, és jóval korábban jön a korai fagy is. A kert megvásárlásakor különösen tetszettek a már meglévő idős fák, amik sok árnyékos részt biztosítanak, valamint a kert szinteltolása.

Egy nagyobb terület csak reggel kap napot, ide épült a sziklakertem, ahol pedig teljes nap éri, oda évelőágyás került. Sok kertésznek vannak kedvenc növényfajai, az enyémek a dél-afrikai hagymások, rizómások, amiket kint teleltetek. Mivel nagy kedvenceim a Crocosmiák, ezért rengeteg található belőlük a kertben.  A Crinumokat, Agapanthusokat, Eucomisokat a teleltetés megkönnyítése érdekében egy helyre ültettem, ezek a növények július közepétől augusztus végéig nyílnak.

Hétvégi kert lévén, növényeim nincsenek elkapatva, csak heti egyszer kapnak öntözést, ezért kifejezetten szárazságtűrő növényeket válogattam össze. A ritkább öntözés miatt ugyan nem nőnek olyan buja nagyra, de így is szépek, és a sűrű ültetés miatt, amit egynyáriakkal kombinálok, látványos ágyássá vált a beültetett rész. Nálam a fű huszadrangú felület, csak nyírom, de öntözést, tápot nem kap.

Type:
Ornamental garden, Species garden, Cottage garden
Construction:
English landscape garden, Formal garden
Highlighted:
New entry
Visit:
Disabled access
Spoken languages:
Hungarian
Garden's size:
2500 sqm
Year of construction:
2018

Speciality

- Dél-afrikai hagymások, rizómások, Crocosmia, Crinum, Eucomis, Agapanthus, Zephyranthes, Tulbaghia, Kniphofia
- Salvia microphylla, Gregii fajták és Guaranitica
- Hosta fajták
- Epimediumok

Garden's host

Tóth Zoltán vagyok, növénymániás egyén! :) Szüleim telkén már fiatal koromban megszerettem a kertészkedést, majd megismerkedtem a vácrátóti botanikuskert két szakemberével, és onnantól nem volt megállás, gyűjtővé váltam. Igen, gyűjtővé! Vannak, akik azért művelik a kertet, hogy a legjobbat hozzák ki a növényekből, és vannak a gyűjtők, akiknél nem annyira a kert látványa a fontos, hanem bizonyos növényfajokra szakosodnak, amikből aztán a világ bármely részéből képesek minél több félét beszerezni. Talán én ennek a két szekciónak a hibridje vagyok: vannak kedvenceim, amikből próbálok minél több fajtát megszerezni, de a szakmám miatt igénylem a szépet is, és ezért – sok gyűjtővel ellentétben - nem cserepekben tartom a gyűjteményem, hanem sziklakertbe, évelő ágyásokba ültetem.

Further information

A házigazda Fb-oldalát Deres kert néven találod!

A látogatás után lehetőség nyílik szaporításból származó növényekből, illetve a házigazda bőrdíszműves termékeiből (övek, táskák) vásárolni.

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.