Ábrándos kert

Győr-Moson-Sopron megye

Rábaszentandrás

Garden's features

Garden's description:

A kert a gyermekeim megfogalmazása szerint a világvége után kettővel van. Itt még az internet is csak hobbiszinten elérhető. Szerencsére a növények ezt nem tudják és boldogan élik világukat az általunk igazgatott keretek között. A mai méretekhez képest nem is nevezhető klasszikus kertnek a maga közel nyolcezer négyzetméterével. Inkább egy titkos birtok, búvóhely.

Tíz éve kezdtük el kiszabadítani Csipkerózsika álmából és nem csak képletesen, de fizikai értelemben is sok-sok köbméter tüske eltakarításával indult minden. Aki ellátogat hozzánk, azoknak elmeséljük a több mint száz éves ház és kert újjászületésének történetét az égig érő csalántól egészen az itt eltemetett német katonákig. Addig is néhány sor előzetesben rólunk.

Öt évvel ezelőtt megszámoltam, hogy nagyjából 150 féle dísznövényünk volt és ez azóta csak gyarapodott. A terület úgy alakult, ahogy energiánk és anyagi helyzetünk engedte. Ez a fokozatosság meglátszik a kert tagolásában.

Kialakításánál két vezérelv mentén haladtunk: legyen lehetőleg vegyszermentes és aránylag könnyen fenntartható. Így most van egy pihenőkert, mely a házhoz közvetlenül kapcsolódik és helyet ad nekünk, meg a vizsla kutyánknak. Aztán van egy kísérleti és haszonkert, ahol az új növényeket szaporítjuk, figyelgetjük, társítjuk, míg meg nem találjuk a legjobb helyüket. Majd jönnek a gyümölcsfák, erdő és tisztás, meg egy kis legelő. A víz még nagyon hiányzik az összképből, de az általunk megálmodott úszótó még várat magára.

Type:
Ornamental garden, Vegetable garden, Bio & organic garden, Bird-friendly garden, Cottage garden, Wildlife garden
Construction:
Professionally designed garden
Highlighted:
New entry
Visit:
Child-friendly garden, Disabled access
Spoken languages:
Hungarian, English, German
Garden's size:
7800 sqm
Year of construction:
2009

Speciality

A felső kertben van egy napos és egy árnyas rész. Az első főleg Austin rózsák, klemátiszok, zsályák és levendulák lakóhelye ebben az időszakban. Az alsó árnyékliliomok, páfrányok, hortenziák és örökzöldek helye. A kettőt egy kőfal és kő lépcső határolja, mellyel magunk osztottuk meg a szinteket.

Számos dézsás növény, mint olajfa, leanderek, parkrózsa is a felső kert területén lakik nyáron.
Van egy általunk romkertnek nevezett rész, futórózsákkal, rózsalugassal, cserjékkel (nyári orgona, barátcserje, japánbirs, babér, stb.). Ezt követi a hátsó kert nagy zöldterülete íriszekkel, tűzliliomokkal és júdásfával.
A kísérleti és haszonkertben többek között pink cickafarkkal, rebarbarákkal, naspolyával, rengeteg más zöldség-gyümölccsel és új beszerzett növénnyel találkozhatnak az ide látogatók..
A telek legvégén egy árnyas tisztás és erdő, majd legelő található ösvénnyel, hintával.

Garden's host

Gyermekkoromban sokat sétáltam nagymamámmal az egykori kúria kertben, szándékos elhanyagoltságában is éreztem a valaha volt pompát, méreteket. Arról álmodoztam, hogy nekem majd lesz egy ilyen nagy kertem, ez alapján választottuk otthont.
A férjem biológia-rajz szakos gimnáziumi tanár. A képzőművészet és a biológiai ismeretek a gyakorlatban a mi kertünkben kelnek életre. Csapatunkban én vagyok az álmodozó, aki beleszeret egy gondolatba, egy regényrészletbe, amit aztán a férjem megvalósít, vagy megpróbál visszarángatni a földre.
Elég nagy szakmai baráti körünk van, ez részben a korábbi munkámból is adódik, ahol zöldtetőkkel foglalkoztam. Együtt dolgoztam az ország legtöbb kerttervező, kertkivitelező csapatával. Barátaim közé sorolhatom az Orosz Birodalmi Kertek Őrzőjét (Igazgatóját). A vejünk Sydneyben a Királyi Kertben a rózsákat felügyelő kertmérnök.
Rendszeresen látogatunk szakmai rendezvényeket itthon és külföldön, imádjuk a kertészeti műsorokat, könyveket, blogokat.

Garden's designer

A kertet magunk alakítottuk évekig. 2014-ben a felső kertet burkolatokkal és szegélyekkel koncepcióba foglalta kedves jó barátunk Pottyondy Gábor okl. táj- és kertépítész. (Arcadiagarden). A remélt és tervezett úszótavat is vele egyeztetve szeretnénk megálmodni.

Places to see nearby

Szany, Püspöki palota és Helytörténeti Gyűjtemény, valamint Téglamúzeum. Kastélyok Egyeden és Rábasebesen. Számtalan látnivaló a közeli Pápán (Eszterházy Kastély, Várkertfürdő, Kékfestő Múzeum, Pannónia Reformata, stb.)

Further information

Minden kedves vendégünket az évszaknak megfelelő friss vegyszermentes szörpökkel és helyben termett finomságokkal, vagy/és azokból készült sütivel vendégelünk meg .

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.