Kétnapos gyógynövényismereti és -gyűjtő túra Gömörben

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Gömörszőlős

Tour's features

Tour's description:

„Medicus curat, natura sanat.” (Az orvos kezel, a természet gyógyít.) Keresd a magad gyógynövényét! A természetgyógyászat egyik alapvető különbsége a hagyományos gyógyászathoz képest, hogy sokkal hangsúlyosabban igyekszik a pácienst ráébreszteni a saját testével, egészségével – betegségével kapcsolatos felelősségre. Az a tapasztalatom, hogy ez a felelősségvállalás nagyon kézzelfoghatóvá válik, ha az ember maga „dolgozik meg” azért a gyógynövényért, amire szüksége van. Ahogy a saját konyhakertünkben termett zöldségből készült étel is ízletesebb, mint bármi más, úgy a saját kézzel szedett, feldolgozott gyógynövényből készült teának is kétszeres gyógyító ereje van. Ebben szeretnék a „kalandvágyó érdeklődőknek” segítségére lenni. A túrát megelőzően igényelhető fitoterápiás szaktanácsadás. Gyógynövénygyűjtő túráinkon segítem a résztvevőket a megfelelő lelőhelyek megtalálásában, a növények felismerésében, helyes begyűjtésében. Gömörszőlős határában alig van mezőgazdálkodás, ami nagyon szerencsés a gyógynövények szempontjából. A környezet tiszta, vegyszermentes, elkerülik a nagy forgalmú utak is. A háborítatlan élővilágnak köszönhetően sokféle gyógynövény gyűjthető, és közben megcsodálhatunk több ritka, védett növényfajt is.

Type:
Walking tour - Field, Botanical tour
Duration:
Short tour
Difficulty:
Easy
Tour's length:
5-10 km
Spoken languages:
Hungarian

Speciality

A túrát megelőzően igényelhető fitoterápiás szaktanácsadás. Gyógynövénygyűjtő túráinkon segítem a résztvevőket a megfelelő lelőhelyek megtalálásában, a növények felismerésében, helyes begyűjtésében.

Tour's host

Túravezető: Berczik Ágnes biológus, természetgyógyász - fitoterapeuta

Places to see nearby

Gömörszőlősön: Néprajzi gyűjtemények, festett mennyezetkazettás templom, Ökológiai Intézet bemutatókertje, gyapjúkártoló üzem, textil manufaktúra, lovaglási lehetőség

A környéken: Aggteleki Nemzeti Park (cseppkőbarlang, Világörökség), Jósvafő, Diósgyőri vár, Lillafüred, Szilvásvárad, Bükk-hegység

Further information

A túra hossza kb. 5-6 km/nap.

A túra teljes hétvégés program (szombat-vasárnap), a részvételi díj 2 túranapot foglal magában. A díj nem tartalmazza a szállás és étkezés költségeit. Ezek szervezésében a házigazda tud segíteni. Kérjük, ha erre szükséged lenne, jelezd nekünk!

Ha csak egy napra szeretnél menni, mind a szombati, mind a vasárnapi túranapra külön is jelentkezhetsz!

Ami a túrához szükséges: a növények gyűjtéséhez vászontáska vagy kosár

Map

The map only shows the city where the event will take place.The full address will be sent to your email address after the full payment has been made.